Doporučujeme

Čerstvé a sušené chilli papričky | foto: Profimedia.cz

Chilli papričky zahřejí i prospějí zdraví. Vyzkoušejte pálivé dobroty

  • 2
Chilli papričky se vám možná zdají jako pozdrav z pekla, ale jejich zdravotní přínosy jsou vědecky potvrzené. Právě na podzim a v zimě jsou ideální k načerpání vitaminů i zahnání nachlazení a jeho nepříjemných příznaků. Navíc vás pálivé papričky v sychravém počasí příjemně zahřejí.

Čerstvé chilli papričky jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, vitaminů skupiny B i flavonoidů. Kapsaicin, tedy látka způsobující pálivost feferonek, má antibakteriální a antikarcinogenní účinky. Odborníci se také domnívají, že u obézních pacientů snižuje hladinu LDL cholesterolu a doporučují chilli i pro diabetiky.

„Chilli je pro většinu z nás skvělé hlavně na nachlazení. Pokud se necítíte dobře, udělejte si vývar a přidejte do něj čerstvé nakrájené chilli papričky, zázvor, česnek a cibuli. Po misce této horké polévky se zeleninou a nudlemi se mi vždycky uleví,“ radí James Selby, jehož firma Chilli SOS se specializuje na omáčky, marmelády a další pálivé dobroty.

Chilli papričky pálí, ale neublíží

Chilli papričky sice nejsou v české kuchyni zrovna doma, ale pomalu se tu začínají stále více zabydlovat. Češi se pomalu přestávají bát feferonek a neodradí je někdy až děsivé projevy lidí, kteří nepřipravení snědí třeba nejpálivější papričku světa carolina reaper. Následkem bývá pláč a křik, změna barvy v obličeji a občas i trocha hysterie z prožívaných pocitů a bolesti. Ale podle odborníků se není čeho bát, chilli není nebezpečné, právě naopak.

Rady při nákupu

Jak chilli papričky správně vybírat, ale i recepty a tipy na využití v kuchyni najdete na Labužník.cz.

„Pokud netrpíte nějakou chorobou (např. srdeční vady nebo potíže s dechem), pak je chilli pouze nepříjemné, ale neublíží,“ vysvětluje Michaela Ročková, která chystá na 17. listopadu v pražské MeetFactory již osmý ročník akce Plechová huba. Ta je kromě přeboru v pojídání extrémně pálivých pokrmů i příležitostí, jak se dozvědět o novinkách ze světa chilli, nakoupit chilli papričky, omáčky a další pálivé dobroty a poznat lidi se stejnou vášní.

Milovníci chilli přiznávají, že se pro ně feferonky stávají až nezbytností. Jak si jejich chuťové pohárky postupně na kapsaicin zvykají, zkoušejí stále pálivější a pálivější papričky. Možností mají spoustu, protože po celém světě se pěstitelé předhánějí, komu se podaří vyšlechtit tu nejpálivější feferonku. Titul momentálně drží odrůda carolina reaper, jejíž pálivost se pohybuje okolo 2 milionů SHU (jednotek na Scovillově stupnici pálivosti).

„Jalapeňos mají kolem 10 tisíc, kajenské papričky mezi 30 a 50 tisíci, scotch bonnet a habanero pak mezi 100 a 350 tisíci SHU. Pepřový sprej má pak někde mezi 3 až 6 miliony SHU. Soutěžící se většinou v Plechové hubě projedí až k čistým extraktům kapsaicinu, které se mohou pohybovat i někde kolem 6 nebo 9 milionů SHU,“ popisuje zapáleně další z organizátorů Plechové huby Oto Hobst. Nechte se inspirovat pálivými recepty několika účastníků tohoto setkání. A pokud to s pálivostí trochu přeženete, sáhněte pro zchlazení jazyka po mléku nebo jogurtu.

Jamajské kuře v marinádě jerk s rýží a fazolemi

Podle receptu Jamese z Chilli SOS

Suroviny na kuře:

Kuře v marinádě jerk a rýže s fazolemi jsou oblíbenými pokrmem v Karibiku.
  • kuřecí stehna nebo čtvrtky
  • čtvrt hrnku nového koření
  • 3 papričky scotch bonnet
  • 10 jarních cibulí
  • 1/2 hrnku cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • kousek očištěného zázvoru
  • 1/3 hrnku čerstvého tymiánu (dobrý je i citronový tymián)
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku limetového džusu
  • voda podle potřeby

Suroviny na rýži s fazolemi:

  • 400 g dlouhozrnné nebo basmati rýže
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 g fazolí
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • trochu nového koření
  • 2 snítky tymiánu
  • oříšek másla
  • sůl a pepř
  • voda

Příprava:

  1. Všechny ingredience s výjimkou kuřete očistíme, z papriček vyjmeme semínka, nakrájíme a bobkový list a nové koření podrtíme. Vše vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Výsledná konzistence by měla být spíš hustší. Z uvedeného množství vám vzniknou dvě až tři skleničky marinády. Pokud nepoužijete všechno, dejte ji do sterilizované sklenice a uchovejte v lednici pro další použití, vydrží přibližně měsíc. Kuřecí čtvrtky nebo stehna naložte do marinády alespoň na dvě hodiny. Poté pečeme v troubě, nebo na grilu, dokud kuře nebude hotové a s křupavou kůrkou z marinády.
  2. Do hrnce dáme fazole, které jsme si noc předem namočili. Přidáme k nim 1 litr vody a stroužek česneku. Vše přivedeme k varu a po 10 minutách ztlumíme žár a necháme probublávat, dokud nebudou fazole měkké. Podle druhu fazolí to zabere 1 až 2 hodiny.
  3. Do hrnce přidáme cibuli nakrájenou na kousky. Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Do směsi přidáme kokosové mléko, propláchnutou rýži, nové koření, tymián, oříšek másla a celé chilli. Všechny ingredience by měly být zcela ponořené v tekutině, ideální je, když přesahuje asi 2 až 4 cm nad nimi. Přikryjeme hrnec pokličkou a asi 30 minut vaříme na mírném plameni, rýže se mezitím nasákne kokosovým mlékem a uvaří. Na závěr podle chuti dosolíme, dopepříme a vyjmeme snítka tymiánu, stroužek česneku a chilli papričku.
  4. Upečené kuře servírujeme s rýží a fazolemi a podle chuti i s chilli omáčkou.

Jalapeňo poppers

Podle receptu Lakyho z Lakyho chilli omáček

Suroviny:

Smažené papričky jalapeňos plněné sýrem
  • 20 ks papriček jalapeňos (mohou být zelené i červené)
  • 130 g kvalitního sýru čedar (nedoporučuje se nahrazovat eidamem)
  • 70 g sýru ricotta (nebo mascarpone)
  • 50 g anglické slaniny (pro vegetariánskou verzi lze vynechat)
  • 1 ks vejce
  • 1 dl mléka
  • šálek hladké mouky
  • šálek strouhanky
  • špetka soli
  • lžička sušené bazalky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nastrouháme čedar, slaninu nakrájíme na drobné kostičky a obojí mícháme s ricottou a bazalkou, dokud nevznikne těsto.
  2. Papričky omyjeme, odstraníme stopky a uřízneme cca 0,5 cm od konce. Nožíkem vydlabeme semínka. Papričky naplníme těstem (sýrovou náplní) tak, aby troška vyčnívala ven. Díky tomu se pak přilepí seříznuté konce papriček.
  3. Vejce rozšleháme v mléce a osolíme. Do další mističky si připravíme mouku a do další strouhanku. Papričky obalujeme nejdříve v mouce, poté ve směsi vejce a mléka, toto ještě jednou zopakujeme a nakonec obalíme papričky ve strouhance.
  4. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Osmažené papričky klademe na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje. Podáváme se zakysanou smetanou a chilli omáčkou.

Chilli omáčka z pečených paprik

Podle receptu Lakyho z Lakyho chilli omáček

Suroviny:

Omáčka z pečených paprik a chilli
  • 500 g červených paprik
  • 1 cibule
  • 1⁄2 česneku
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 1 až 5 papriček habanero (dle požadavku na pálivost)
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička sušené sladké papriky
  • 1 vrchovatá lžíce cukru
  • 1 dl červeného vinného octa
  • lžička soli
  • lžička pepře

Postup:

  1. Na grilu nebo v troubě opečeme papriky až do zčernání slupky. Ještě teplé je dáme je do igelitového pytlíku a necháme chvíli zapařit, poté sloupneme (seškrábneme) spálenou slupku a dužinu rozmixujeme.
  2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme v hrnci na rozpáleném oleji, vmícháme sušenou papriku, velmi krátce opražíme a přidáme rozmixované papriky s trochou vody. Přivedeme k varu a necháme probublávat do rozvaření, v případě nutnosti podléváme vodou.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhanou citronovou kůru, rozmixované chilli papričky a ostatní suroviny. Povaříme ještě 10 minut a tyčovým mixérem mixujeme do hladka.
  4. Lžičkou dáme trošku omáčky na vychlazený talířek a dáme na 5 minut do mrazáku. Zkusíme hustotu takto vychlazené omáčky. Pokud je příliš řídká, ještě chvíli povaříme, dokud se dostatečně nezredukuje. Pokud je moc hustá naředíme horkou vodou. Hustotu je třeba zkoušet na vychlazeném vzorku, horká omáčka je totiž podstatně řidší.
  5. Hotovou omáčku vychladíme a můžeme podávat, pokud ji chceme uchovat do zásoby, lijeme ji ještě horkou do sterilizovaných sklenic , ihned zavřeme a na 10 minut necháme dnem vzhůru.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás