Opomíjená a podceňovaná. Červená řepa se může stát královnou letní kuchyně

Ve školní jídelně jste z ní možná zrovna nadšení nebyli. Nyní je však správný čas, abyste výhody této úžasné temně rudé zeleniny objevili. Je sladká, zdravá a připravíte z ní jak salát, tak přílohu k masu, dip, burger nebo voňavý zákusek.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První zmínky o červené řepě jsou staré přibližně 3 000 let. Dříve než v kuchyni se tato kořenová zelenina používala při různých rituálech, kdy se z ní vyřezávaly lucerny.

Dnes víme, že je velmi přínosná pro lidské tělo – obsahuje vitaminy skupiny B a C, hořčík, železo, vápník a mnoho antioxidantů. Díky tomu posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje činnost nervové soustavy i ledvin. Proto by rozhodně neměla chybět ve vašem jídelníčku.

A jak s ní v kuchyni pracovat? Ať už se rozhodnete červenou řepu použít do salátu, nebo třeba k těstovinám, nejprve ji tepelně upravte, aby změkla a zvýraznila se její chuť. Buď ji cca dvě hodiny povařte (ve slupce), anebo ji oloupejte a dejte na hodinku do trouby společně s pár kapkami olivového oleje.

Uvařit ji lze i v mikrovlnce během pár minut, zde ale nezapomeňte její slupku propíchnout. Naopak není vhodná její přípravu na grilu, ztrácí přitom totiž šťávu a cenné látky.

Červená řepa se dá skvěle ochutit pomocí kopru, česneku, citronové šťávy, tymiánu nebo hřebíčku. Perfektně si rozumí také s octem, díky němuž navíc neztratí svou zářivou barvu.

Hodí se do polévek (nejznámější je boršč), pomazánek, těstovin, salátů nebo jako příloha.

Nastrouhat nebo rozmixovat ji můžete také do těst na koláče, muffiny, palačinky či buchty, kterým dodá tmavě fialovou barvu. Velice chutná je pak zejména v kombinaci s čokoládou.

Tip: Nic nevyhazujte! Do salátů můžete zpracovat i čerstvé řepné listy.

Tento článek vznikl pro časopis Pestrý svět.

Chutná vám červená řepa?

celkem hlasů: 0

Nejčtenější

S kváskem nebo droždím, hlavně domácí. Upečte si chleba podle foodblogerů

V době, kdy si většinu potravin můžeme během pár minut koupit v supermarketu, se stále víc lidí obrací zpátky k základům – vůni kynoucího těsta, ke křupavé kůrce a k pocitu, že vlastníma rukama...

Drobenkový koláč

Drobenkový koláč

Střední

80 min

Snadný a opravdu skvělý moučník.

Bulgurové karbanátky s dipem

Bulgurové karbanátky s dipem

Střední

45 min

Bulgur je díky obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů velmi zdravý. Tak si z něj připravte tyto...

Jahodová roláda

Jahodová roláda

Střední

45 min

Upečte si jahodovou roládu k odpolední nebo ranní kávě.

Minipizzy ve tvaru srdce

Minipizzy ve tvaru srdce

Střední

30 min

Láska prochází žaludkem. Proto ji můžete vyjádřit i skrze tento recept.

Kynuté koláče s angreštem

Kynuté koláče s angreštem

Střední

60 min

Na zahradě začínají opadávat kuličky angreštu, je na čase z nich upéct lahodné koláče.

S kváskem nebo droždím, hlavně domácí. Upečte si chleba podle foodblogerů

V době, kdy si většinu potravin můžeme během pár minut koupit v supermarketu, se stále víc lidí obrací zpátky k základům – vůni kynoucího těsta, ke křupavé kůrce a k pocitu, že vlastníma rukama...

17. července 2025

Králičí stehna ve slanině s bylinkovými knedlíky

Králičí stehna ve slanině s bylinkovými knedlíky

Střední

80 min

Parádní oběd, na kterém si pochutná celá rodina.

Jahodová roláda

Jahodová roláda

Střední

45 min

Upečte si jahodovou roládu k odpolední nebo ranní kávě.

Bulgurové karbanátky s dipem

Bulgurové karbanátky s dipem

Střední

45 min

Bulgur je díky obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů velmi zdravý. Tak si z něj připravte tyto...

Drobenkový koláč

Drobenkový koláč

Střední

80 min

Snadný a opravdu skvělý moučník.

Minipizzy ve tvaru srdce

Minipizzy ve tvaru srdce

Střední

30 min

Láska prochází žaludkem. Proto ji můžete vyjádřit i skrze tento recept.

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

Střední

70 min

S těmito dortíky sklidíte na každé oslavě veliký úspěch.

Lososový tataráček s kapary

Lososový tataráček s kapary

Lehké

20 min

Chcete si užít luxusní večeři s vaší drahou polovičkou? Jako předkrm zvolte tento tataráček.

Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Dezert, který si můžete dát bez výčitek? Ještě před pár lety to znělo jako protimluv. Dnes stále více lidí objevuje kouzlo pečení bez klasického cukru – ať už kvůli zdraví, životnímu stylu, nebo jen...

10. července 2025

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Lehké

40 min

Využijte čerstvé ovoce na osvěžující letní koláč.

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Lehké

60 min

Na přípravu tohoto jídla vám postačí jeden plech.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.