První zmínky o červené řepě jsou staré přibližně 3 000 let. Dříve než v kuchyni se tato kořenová zelenina používala při různých rituálech, kdy se z ní vyřezávaly lucerny.
Dnes víme, že je velmi přínosná pro lidské tělo – obsahuje vitaminy skupiny B a C, hořčík, železo, vápník a mnoho antioxidantů. Díky tomu posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje činnost nervové soustavy i ledvin. Proto by rozhodně neměla chybět ve vašem jídelníčku.
A jak s ní v kuchyni pracovat? Ať už se rozhodnete červenou řepu použít do salátu, nebo třeba k těstovinám, nejprve ji tepelně upravte, aby změkla a zvýraznila se její chuť. Buď ji cca dvě hodiny povařte (ve slupce), anebo ji oloupejte a dejte na hodinku do trouby společně s pár kapkami olivového oleje.
Uvařit ji lze i v mikrovlnce během pár minut, zde ale nezapomeňte její slupku propíchnout. Naopak není vhodná její přípravu na grilu, ztrácí přitom totiž šťávu a cenné látky.
Červená řepa se dá skvěle ochutit pomocí kopru, česneku, citronové šťávy, tymiánu nebo hřebíčku. Perfektně si rozumí také s octem, díky němuž navíc neztratí svou zářivou barvu.
Hodí se do polévek (nejznámější je boršč), pomazánek, těstovin, salátů nebo jako příloha.
Nastrouhat nebo rozmixovat ji můžete také do těst na koláče, muffiny, palačinky či buchty, kterým dodá tmavě fialovou barvu. Velice chutná je pak zejména v kombinaci s čokoládou.
Tip: Nic nevyhazujte! Do salátů můžete zpracovat i čerstvé řepné listy.
Tento článek vznikl pro časopis Pestrý svět.