Celerová polévka s fenyklem a slaninou
Krémové polévky nikdy nezklamou. Jsou stejně působivé na oko, jako lahodné. Tak dobrou chuť.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
557 KCal
25 %
23 %
-
Energie
2329 KJ
25 %
23 %
-
Sacharidy
14,5 g
16 %
14 %
-
Vláknina
41,4 g
138 %
138 %
-
Bílkoviny
23,0 g
37 %
34 %
-
Tuky
35,7 g
55 %
51 %
-
nasycené
12,9 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Fenykl a celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme na něm slaninu dozlatova. Pak ji položíme na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.
- Do výpeku v hrnci přidáme máslo a osmažíme cibuli. Přisypeme celer, fenykl a bobkový list a společně vše orestujeme. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, než celer změkne. Poté vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka.
- Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Na talířích ji zakápneme olivovým olejem, ozdobíme slaninou a tymiánem a podáváme s pečivem.