Celerová polévka s fenyklem a slaninou

Krémové polévky nikdy nezklamou. Jsou stejně působivé na oko, jako lahodné. Tak dobrou chuť.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    557 KCal

    25 %

    23 %

  • Energie

    2329 KJ

    25 %

    23 %

  • Sacharidy

    14,5 g

    16 %

    14 %

  • Vláknina

    41,4 g

    138 %

    138 %

  • Bílkoviny

    23,0 g

    37 %

    34 %

  • Tuky

    35,7 g

    55 %

    51 %

  • nasycené

    12,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Fenykl a celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme na něm slaninu dozlatova. Pak ji položíme na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.
  3. Do výpeku v hrnci přidáme máslo a osmažíme cibuli. Přisypeme celer, fenykl a bobkový list a společně vše orestujeme. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, než celer změkne. Poté vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka.
  4. Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Na talířích ji zakápneme olivovým olejem, ozdobíme slaninou a tymiánem a podáváme s pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.