Bylinkové hody

Bylinky. Skvěle čarovat s nimi umí ve Středomoří. Inspirovali jsem se tam a připravili pro vás pět receptů, které se bez nich neobejdou.
Dušené fazolky s tymiánem

Dušené fazolky s tymiánem | foto: Profimedia.cz

K čemu se bylinky hodí

Bazalka: rajčata, saláty, polévky, mleté maso
Tymián: vepřové, hovězí a kuřecí maso, rajská polévka i omáčka
Šalvěj: ryby, telecí, jehněčí maso 
Estragon: bylinkové máslo, maso, nádivky
Rozmarýn: zelenina, hovězí

Závitky z mořského jazyka s rýží

Příprava: 35 minut

* 8 filetů z mořského jazyka
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lístky šalvěje
* 8 listů čerstvého špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule, 2 stroužky česneku
* 1 bulva fenyklu
* 4 rajčata, hrst černých oliv
* 1 lžíce suchého vermutu

1. Listy špenátu omyjeme, přelijeme vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Filety pokapeme citronem, osolíme, opepříme, posypeme částí nasekané šalvěje a listem špenátu. Zavineme do závitků.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, opečeme na něm ze všech stran závitky, stačí tak 6–8 minut, a opečené závitky vyjmeme, zakapeme čerstvým olivovým olejem a uchováme v teple. Do pánve přidáme máslo, nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme na klínky nakrájený fenykl, osmahneme a nakonec vsypeme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a olivy. Osolíme, lehce opepříme a opékáme na mírném ohni asi 10 minut, dokud zelenina nezkřehne.

3. Nakonec přidáme vermut a zbylou usekanou šalvěj a necháme přejít varem. Závitky podáváme na dušené zelenině s vařenou rýží a ozdobené lístky rukoly nebo směsí dalších čerstvých bylinek.

Rybí filety v páře s bylinkami

Příprava: 10 minut
Vaření: 15–20 minut

* 4 filety bez kostí a kůže
* 400 ml bílého vína
* kopr, petrželka, bazalka
* 2 jarní cibulky
* 2 bobkové listy
* 1 citron
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* máslo
* zelená petrželka

1. Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme víno, přidáme očištěné jarní cibulky, bobkový list, sůl, plátky z poloviny dobře omytého citronu, uvedeme k varu a vaříme asi 5 minut.

2. Rybí filety osolíme, okořeníme pepřem a špetkou muškátového květu. Do hrnce vložíme pařák nebo děrovanou podložku a na ni narovnáme připravené filety, které pokryjeme omytými bylinkami. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře asi 15–20 minut, podle výšky masa. Tekutina během vaření nesmí dosahovat až k rybě.

3. Uvařené filety vyjmeme, pokapeme trochou rozpuštěného másla a podáváme s vařeným bramborem, petrželkou a plátky citronu. Porce ryby můžeme přelít lžící vinné várky.

Náš tip
Rybí filety můžete povařit přímo ve víně s trochou vody a přísadami. Vaříme je ale těsně pod bodem varu.

Čím to zapít:
Ryzlink rýnský 2006

Kuře se salátem a saturejkou

Příprava: 20 minut

* 400 g kuřecího masa
* 400 g směsi listů salátu
* snítka saturejky
* snítky kopru a koriandru
* 1 grep
* 4 lžíce ořechů z pinie

Na dresink:
* 1/2 citronu
* 1/2 grepu
* 6–8 lžic olivového oleje
* 2 lžíce medu
* sůl a pepř

1. Vychlazená pečená kuřecí prsa nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a naskládáme na střed talířů. Grep oloupeme, z jednotlivých dílků vyřízneme ostrým nožem filátka dužiny bez slupky a obložíme jimi plátky masa. Salátové listy a bylinky důkladně omyjeme a osušíme nebo necháme okapat a zlehka promícháme.

2. Salát s bylinkami rozdělíme na talíře ke kuřecím plátkům s grepem. Piniová jadérka opražíme nasucho v pánvi. V misce prošleháme šťávu z poloviny citronu a grepu, medu a oleje a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Při podávání zakapeme salát zálivkou a posypeme opraženými piniovými jadérky.

Náš tip:
Pokud nemáte hotové kuřecí maso, osolte a opepřete 4 menší kuřecí prsa, potřete je olivovým olejem a ogrilujte je na pánvi.

Čím to zapít:
Sauvignon Blanc

Dušené fazolky s tymiánem

Příprava: 10 minut
Dušení: 20 minut

* 500 g fazolových lusků
* lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 1 snítka tymiánu
* 200 ml zakysané smetany
* svazek bylinek
* hrst vlašských ořechů

1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.

2. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, vmícháme do zakysané smetany a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.

3. Dušené lusky při podávání doplníme ochucenou bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy. Jako přílohu podáváme pečivo, rýži nebo nové brambory.

Dobrá rada:
Kvalitní těžká hluboká pánev vydrží roky. Je to investice, která se vyplatí.

Čím to zapít:
Grand Cuvée 2005

Jehněčí kotlety se směsí bylinek

Příprava: 25 minut

* 8 jehněčích kotletek
* 5 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1–2 lžíce citronové kůry
* 2 lžíce saturejky a majoránky
* sůl a pepř
* 250 g čerstvého sýra
* směs bylinek na obalení sýra

1. Kotlety omyjeme osušíme a odblaníme. V misce prošleháme olivový olej, česnek, kůru z dobře omytého nebo bio citrónu a nasekanou majoránku a saturejku. Kotlety opepříme, obalíme v misce připravenou marinádou a necháme v chladu odpočinout, minimálně půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

2. Ostatní bylinky a listy salátu omyjeme a osušíme. Větší listy salátu natrháme na menší kousky, bylinky usekáme. Lžící vykrajujeme kousky sýra, který obalíme v bylinkách. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a zprudka opečeme maso z obou stran, po každé straně 4–5 minut.

3. Kotlety osolíme, přendáme na nahřáté talíře. Podáváme s listy salátu, bylinkovým sýrem a zakapané citronovou šťávou.

Náš tip:
M
ísto lučiny použijte klidně výraznější čerstvé měkké sýry, např. kozí, ovčí, nebo zkuste i ostřejší brynzu.

Čím to zapít: 
Zweigeltrebe

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...