Ingredience
Postup
- Nejdříve uděláme kvásek, 2 lžíce cukru smícháme s droždím na kaši, pak přilijeme 50 ml mléka a přimícháme 2 lžíce mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
- Mouku smícháme s rozehřátým máslem, cukrem, žloutkem a kváskem a nakonec za stálého míchání přiléváme zbylé mléko. Vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme kynout.
- Po 40 minutách rozdělíme těsto na pomoučněném vále na 4 kousky, z každého uděláme váleček, nakrájíme na 10 kousků a rukama vytvarujeme kuličky.
- Formu vymažeme rozpuštěným máslem, kuličky potřeme zbylým máslem a vyskládáme vedle sebe. Necháme 10 minut kynout a pečeme při 180 °C asi 35 minut dozlatova.
- Hotové buchtičky potřeme máslem. Dva žloutky oddělíme od bílků, žloutky dáme do misky společně s vejcem, přidáme cukr, kůru, semínka z vanilkového lusku a bílé víno.
- Rozmícháme metlou a za stálého míchání nad horkou vodní lázní zahříváme do zhoustnutí.
- Hotové šodó podáváme s pocukrovanými buchtičkami ozdobené rybízem.