Brusinkový chlebíček
Vánoční chlebíček, který provoní vaši kuchyni.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
bez odležení a chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
360 KCal
16 %
15 %
-
Energie
1505 KJ
16 %
15 %
-
Sacharidy
42,8 g
49 %
43 %
-
Vláknina
1,9 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
5,8 g
9 %
9 %
-
Tuky
17,1 g
26 %
24 %
-
nasycené
8,3 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Brusinky dáme do misky, zalijeme je rumem a necháme odležet asi 60 minut.
- Mouku prosejeme do velké mísy s práškem do pečiva a veškerým kořením, důkladně promícháme.
- V další míse vyšleháme změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmícháme i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidáme směs mouky a koření a vymícháme hladké těsto.
- Přidáme do něj sušené brusinky nasáklé rumem, nasekané ořechy a čokoládu. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Uhladíme stěrkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C cca 60 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak vyklopíme.
- Brusinkový džem rozehřejeme, přepasírujeme přes jemný cedník a potřeme vychladlý chlebíček. Necháme zatuhnout, posypeme hoblinkami čokolády a nakrájíme na plátky.