Brokolicová pizza
Výhodou domácí pizzy je, že si na ní můžete dát cokoliv, co máte rádi.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
319 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1334 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
27,6 g
31 %
28 %
-
Vláknina
7,7 g
26 %
26 %
-
Bílkoviny
20,3 g
32 %
30 %
-
Tuky
12,3 g
19 %
18 %
-
nasycené
5,6 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Droždí rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho 160 ml vlažné vody. Mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí.
- Ve velké míse smícháme prosátou mouku se solí. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme rozpuštěné droždí a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé (podle konzistence těsta přidáme mouku nebo vodu a znovu důkladně prohněteme). Těsto dáme do větší mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- Mezitím brokolici rozebereme na růžičky a zhruba 2 minuty ji povaříme v mírně osolené vodě. Brokolici ihned scedíme, propláchneme ledovou vodou a dobře osušíme. Nožem ji pak nasekáme na menší kousky.
- V misce promícháme ricottu s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta vyválíme na lehce pomoučeném vále obdélník o velikosti cca 25x40 cm. Okraj placky necháme silnější. Placku těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ochucenou ricottou, poklademe nasekanou brokolicí a posypeme nastrouhanou mozzarellou. Zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 18 minut dozlatova.