Briošky s jalbky
Sladká snídaně, kterou můžete upéct den předem.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 45 min
bez odležení a kynutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
366 KCal
17 %
15 %
-
Energie
1531 KJ
17 %
15 %
-
Sacharidy
38,3 g
44 %
38 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
6,9 g
11 %
10 %
-
Tuky
20,2 g
31 %
29 %
-
nasycené
11,4 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Obě mouky prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Do středu nasypeme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, máslo a vypracujeme vláčné těsto, které uložíme přes noc do chladničky (nebo alespoň na 8 hodin).
- Po odležení těsto krátce propracujeme a rozdělíme na 12 dílků. Z každého dílku těsta vyválíme kuličku a rozložíme je na plechy vymazané olejem. Necháme na teplém místě hodinu kynout.
- Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s moučkovým cukrem do husté pěny. Přidáme škrob a ještě 2 minuty šleháme na horké vodní lázni. Odstavíme a vmícháme máslo s mandlemi, necháme vychladnout.
- Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou. Nakynuté kuličky těsta rozmáčkneme na koláčky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
- Koláčky naplníme džemem a do středu dáme žloutkový krém. Na povrch rozložíme plátky jablek. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.