Briošky s jalbky

Sladká snídaně, kterou můžete upéct den předem.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

bez odležení a kynutí

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    366 KCal

    17 %

    15 %

  • Energie

    1531 KJ

    17 %

    15 %

  • Sacharidy

    38,3 g

    44 %

    38 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    6,9 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    20,2 g

    31 %

    29 %

  • nasycené

    11,4 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Obě mouky prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Do středu nasypeme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, máslo a vypracujeme vláčné těsto, které uložíme přes noc do chladničky (nebo alespoň na 8 hodin).
  2. Po odležení těsto krátce propracujeme a rozdělíme na 12 dílků. Z každého dílku těsta vyválíme kuličku a rozložíme je na plechy vymazané olejem. Necháme na teplém místě hodinu kynout.
  3. Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s moučkovým cukrem do husté pěny. Přidáme škrob a ještě 2 minuty šleháme na horké vodní lázni. Odstavíme a vmícháme máslo s mandlemi, necháme vychladnout.
  4. Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou. Nakynuté kuličky těsta rozmáčkneme na koláčky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  5. Koláčky naplníme džemem a do středu dáme žloutkový krém. Na povrch rozložíme plátky jablek. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Moderní žemlovka z brioškového pečiva

Vylepšete tradiční žemlovku podle našeho receptu.

Citronová babetka

Upečte si ke kávě výborný moučník.

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Tyto brusinkové taštičky si zamilujete již po prvním soustě.

Citrusový koláč s tvarohem

Máte rádi svěží chutě? Pak je pro vás tento koláč jako dělaný.

Čokoládová pěna s pomeranči a ořechy

Dokonalý dezert, který se vám rozplyne na jazyku.