Neobyčejně obyčejná hlíza, která dobyla Evropu. Pozoruhodný příběh brambor

Autor:
Dnes si život bez nich neumíme představit, víte ale, že brambory nebyly v Evropě vždy doma? Jejich cesta z jihoamerických And do našich kuchyní trvala spoustu let a byla plná předsudků a nedůvěry. Začtěte se do příběhu jedné z nejzásadnějších potravin české kuchyně.
Část 1/3
Ilustrační snímek

Exotický půvab i nedůvěra

Brambory původně pocházejí z oblasti dnešního Peru a Bolívie, kde je původní obyvatelé s úspěchem pěstovali už před 5 tisíci až 8 tisíci lety. Do Evropy se první hlízy dostaly až v 16. století, kdy je přivezli španělští a nezávisle na nich i angličtí dobyvatelé.

Zpočátku však Evropané nevěděli, co si s podivnou rostlinou počít. Někteří ji považovali za okrasnou, jiní se jí báli kvůli jejím příbuzným – lilkům a rulíku zlomocnému, které jsou jedovaté. Někdy se zase šířily pověry, že brambory způsobují chudokrevnost.

Nejprve se brambory pěstovaly pro okrasu v klášterních zahradách a zámeckých botanických sbírkách. Traduje se, že se půvabné květy brambor staly u leckterého dvora hitem – například francouzská královna Marie Antoinetta si jimi údajně zdobila vlasy a král Ludvík XVI. je nosil ležérně zastrčené v knoflíkové dírce.

Další stovky vyzkoušených bramborových receptů najdete na iDNES.cz/Recepty

Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Nejčtenější

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

Jablka v hlavní roli: Jablečný crumble a perník plný podzimní vůně

Ve spolupráci
Strouhaný jablečný koláč od babičky

Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé,...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Pochutnejte si zdravě a eticky. Tipy, jak oslavit světový den veganství

Aby emoční detox skutečně fungoval, musí se ho člověk nejprve naučit přijímat....

Právě teď, když podzim hraje všemi barvami a slavíme Dušičky nebo Halloween, můžeme si v kuchyni připomenout další významný den. Věděli jste, že první listopad je už skoro třicet let světovým dnem...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Jablka v hlavní roli: Jablečný crumble a perník plný podzimní vůně

Ve spolupráci
Strouhaný jablečný koláč od babičky

Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé,...

3. listopadu 2025

Kostky se sušeným ovocem a fondánem

Kostky se sušeným ovocem a fondánem

Střední

90 min

Dopřejte si ke kávě něco sladkého na zub.

Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba
Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba

Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba

Vepřová panenka s kroketami a hruškovým čatní

Vepřová panenka s kroketami a hruškovým čatní

Střední

30 min

Skvělý oběd, který si oblíbí všichni z rodiny.

Pochutnejte si zdravě a eticky. Tipy, jak oslavit světový den veganství

Aby emoční detox skutečně fungoval, musí se ho člověk nejprve naučit přijímat....

Právě teď, když podzim hraje všemi barvami a slavíme Dušičky nebo Halloween, můžeme si v kuchyni připomenout další významný den. Věděli jste, že první listopad je už skoro třicet let světovým dnem...

1. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.