Kde se vzala tradice?
Štědrý večer v Česku si asi málokdo umí představit jinak, než s bramborovým salátem bohatě vytuněným majonézou a zeleninou, kterému na talíři zdatně sekunduje smažený kapr v trojobalu, případně řízek nebo vinná klobása. Slavnostní pokrm se sdílí po generace a málokoho by asi napadlo, že toto jídlo pochází ze zahraničí.
Bramborový salát je podle mnoha zdrojů včetně Wikipedie následníkem salátu Olivier, jehož autorem je francouzský šéfkuchař luxusní moskevské restaurace Ermitáž Laurence Olivier, který ho poprvé svým hostům naservíroval v 60. letech 19. století. Přesný recept byl přísně tajný a mistr si ho bedlivě střežil, ovšem prý obsahoval mnoho vybraných ingrediencí včetně kaviáru, tetřevího masa nebo račích ocásků.
Pět věcí, které musíte udělat, abyste nikdy nezkazili bramborový salát![]() |
Jedním z možných vysvětlení, jak se tato delikatesa v upravené podobě dostala na náš středoevropský stůl, jsou českoslovenští legionáři, kteří se vrátili do vlasti i se zajímavým receptem.
Bramborový salát byl hitem jak v československých domácnostech před desítkami let (součástí štědrovečerního menu byl u nás už před druhou světovou válkou), stejně jako dnes.
Jeho základem jsou brambory vařené ve slupce a doplněné na kostičky nakrájenou vařenou nebo nakládanou zeleninou, majonézou, vajíčkem natvrdo a také dalšími ingrediencemi.
Tip: K bramborovému salátu se o Vánocích tradičně podává smažený kapr. Zde najdete mnoho zajímavých receptů, jak letos šupináče připravit. Pokud chcete zkusit pro změnu jinou rybu, můžete se inspirovat třeba v tomto článku.
21. prosince 2014 |