Ingredience
Postup
- Cibuli, mrkev a celer očistíme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na olivovém oleji. Přidáme zeleninu a krátce vše osmažíme. Přisypeme mleté maso, protlak a společně pozvolna opečeme. Směs zalijeme vínem, promícháme a přidáme rajčatové pyré. Krátce povaříme, ochutíme solí, pepřem a oreganem. Nakonec přilijeme do masové směsi vývar a pozvolna maso dusíme nejméně jednu hodinu.
- Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce restujeme a jakmile začne základ bešamelu zlátnout, přilijeme postupně mléko, které metličkou rozmícháme. Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Vaříme asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Dobře bešamel promícháme a odstavíme ho.
- Do zapékací misky dáme trochu bešamelové omáčky a rozetřeme ji po dně, aby vytvořila asi 3 milimetrovou vrstvu. Na bešamel položíme plátky lasagní, které není nutné předem vařit. Další vrstvou je znovu bešamel, na který pak přidáme část masového ragú. Maso zasypeme trochou nastrouhaného parmezánu a poklademe lasagnemi. Vrstvy opakujeme, dokud miska není plná. Poslední vrstvu lasagní potřeme už pouze bešamelem a zasypeme sýrem.
- Troubu rozehřejeme na 180°C. Naplněnou zapékací misku vložíme do trouby a lasagne pečeme 35 - 40 minut. Před podáváním necháme misku asi 10 minut odstát, abychom mohli lasagne lépe krájet na porce.