Bohyně české kuchyně: masové i zeleninové řízky na různé způsoby

  0:04aktualizováno  0:04
Kouzlo řízků je určitě v křupavém trojobalu. Díky němu má tolik fanoušků a punc slavnostního jídla. Každá kuchařka i kuchař vám potvrdí, že obalovat se dá v podstatě cokoliv – masem počínaje přes zeleninu až ke květům (třeba z cuket).

Smažené kuřecí paličky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 20-25 minut smažení

Pro 4 osoby

* 8-12 kuřecích paliček
* 100 g másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 100 g strouhanky
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej nebo přepuštěné máslo na smažení

1. Kuřecí paličky omyjeme,osušíme, stáhneme z kůže a vložíme do mísy. V kastrůlku rozpustíme máslo, vmícháme citronovou šťávu a sůl a přelijeme přes kuřata. Necháme odležet a ztuhnout.

2. Z kuřecích paliček setřeme přebytečné máslo, obalíme je postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s podrcenými lupínky.

3. Smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje, aby se paličky propekly i u kosti. Potom je vyjmeme, necháme odsát na papírových ubrouscích a ihned podáváme.

Celerové tyčinky

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg řapíkatého celeru
* 80 g polohrubé mouky
* 3-4 vejce
* 2 lžíce vody
* sůl
* 60 g strouhaného eidamu
* 150-200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme vlákna škrabkou na zeleninu a řapíky překrájíme asi na 7-10cm tyčinky. Všechny kousky mají být stejně silné.

2. Vejce prošleháme s vodou a strouhaným eidamem, podle chuti trochu přisolíme.

3. Tyčinky obalíme v polohrubé mouce, potom v rozšlehaných vejcích se sýrem a nakonec v jemné strouhance.

4.Obalené tyčinky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Podobně připravte kořenový celer – oloupanou bulvu nakrájejte na tyčinky, povařte asi minutu v osolené vodě s citronovou šťávou a kostkou cukru, nechte vychladnout, obalte a osmažte dozlatova.

Kapustový řízek

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* sůl a mletý pepř
* 3 vejce
* 250 ml mléka
* 150-200 g hladké mouky
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo olej na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, rozčtvrtíme ji a opláchneme studenou vodou. Vložíme ji do vroucí osolené vody a krátce povaříme, stačí asi 1-2 minuty.

2. Spařenou kapustu slijeme a necháme na sítu okapat. Seřízneme košťály tak, aby se listy nerozpadly, seřízneme z listů silná žebra a čtvrtky kapusty ještě podélně rozpůlíme.

3. Z vajec, mléka, hladké mouky, soli a pepře umícháme těstíčko. Povařenou kapustu v něm smočíme, necháme okapat a obalíme ve strouhance.

4. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku do zlatova, necháme okapat na papírových ubrouscích a ihned podáváme se skrojky citronu.

Květákový řízek

Příprava: 20 minut + 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 1 střední květák
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 2-3 vejce
* 2 lžíce vody
* 150-200 g strouhanky
* olej nebo 100% tuk na smažení
* 1-2 lžíce rozehřátého másla na pokapání

1. Z květáku obereme listy, seřízneme košťála namočíme ho na chvíli do osolené vody a potom opláchneme. Celou růžici květáku nebo rozebrané větší růžičky vložíme do hrnce s osolenou vodou a minutu povaříme. Spařený květák vyjmeme a necháme na sítu okapat. Růžici nakrájíme na silnější plátky, které se lépe obalují a smaží.

2. Takto připravený květák obalujeme postupně v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou vody a soli a strouhance. Přebytečnou strouhanku lehce oklepeme. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu tuku a do dobře rozpáleného oleje vkládáme obalený květák a smažíme ze všech stran do zlatova.

3. Smažený květák vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme pokapané rozehřátým máslem.

Parmský řízek podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější české šéfkuchaře díky pořadu Ano, šéfe! Jeho vyhlášenou kuchyni můžete ochutnat v Praze, v restauraci hotelu Imperial nebo ve vinném restaurantu Divinis.

* 600 g telecí kýty
* mouka na obalení
* 2 vejce
* 60 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce mléka
* strouhanka
* sádlo na smažení
* olivový olej
* 4 rajčata
* citron

1. Z očištěné telecí kýty (nejlépe mléčné) nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Pak je obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhaným parmazánem a ve strouhance. Takto připravené řízky po obou stranách opečeme dozlatova v rozpáleném sádle.

2. Rajčata nakrájíme na tlustší plátky, opečeme na olivovém oleji, osolíme, položíme na řízek a pokapeme citronem. Jako přílohu podáváme opékané brambory nebo bramborový salát.

Řízek v bramboráku

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z vepřové kýty po 100-150 g
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce rozšlehané
* 1 kg oloupaných brambor
* 3 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce sušené majoránky
* 1 lžíce oleje
* 3-4 lžíce sádla

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Plátky masa rozklepeme do tenka. Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme. Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.

2. Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem. Část brambor naneseme na alobaly. Maso protáhneme vejcem, položíme je na bramborový podklad a přitiskneme na ně zbývající bramborovou směs tak, aby byly zcela obalené.

3. Alobal utěsníme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme celkem asi 40-50 minut do zlatova. Po asi 20 minutách balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 20 minut. Necháme pár minut odpočinout, poté je vybalíme a ihned podáváme.

Autoři:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Karbanátky jsou ideální jídlo na cesty. Pokud tak plánujete výlet, můžete si je den dopředu udělat a vzít s sebou.

RECEPT DNE: Rychlá domácí focaccia

Rychlá domácí focaccia

Focaccia je tradiční italský chléb, který skvěle chutná a určitě si ho zamilujete. Jíst ho můžete samotný, ale také se...

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz