Doporučujeme

Bleskové cukroví v podobě kuliček a čokoládových meruněk

  • 2
Pokud před Vánocemi tradičně nestíháte, máme pro vás několik rychlých receptů na vánoční cukroví.

Tatrankové kokosové kuličky

Doba přípravy: 30 minut
Recept na: 60 kusů
Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g cukru moučka, prosátého
  • 100 g strouhaného kokosu + ještě asi 50 - 70 g na obalení
  • 3 ks tatranek, nejlépe čokoládových
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička až lžíce tuzemského nebo kubánského rumu, dle chuti případně ještě na obalování opražené mleté lískové oříšky či vlašské ořechy nebo kakao holandského typu

Pracovní postup:

  1. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle (nejlépe křenovém) tatranky (nejlépe půjdou strouhat, když je předtím pořádně vychladíte v lednici)
  2. K tatrankové ,mouce’ přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, kakao a rum a rukama zpracujeme v kompaktní hmotu
  3. Z takto vzniklého čokoládového těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které ihned obalujeme ve strouhaném kokosu
  4. Skládáme je nejdříve v jedné vrstvě do krabičky nebo na plech, necháme v chladu ztuhnout a po ztuhnutí je můžeme skládat na sebe. Kokosové kuličky uchováváme v chladu a před podáváním klademe do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu s cukrovím

TIP
Místo rumu můžete použít také například griotku nebo vaječný koňak. Pokud chcete kuličky bez alkoholu, stačí trocha ovocného sirupu. Kokos na obalování zkuste nahradit nasucho opraženými a namletými lískovými oříšky nebo mletými vlašskými ořechy. Kuličky můžete obalovat i v kakau.

Meruňky plněné marcipánem a mandlemi v čokoládě

NA 20 KUSŮ

Doba přípravy: 30 min. + 5-10 minut na ztuhnutí čokoládové polevy

20 ks sušených meruněk, asi 200 g
100 g marcipánu
1 lžíce meruňkovice nebo citrusové šťávy
100 g hořké čokoládové polevy
100 g bílé čokoládové polevy
20 g mandlových lupínků

1. Sušené meruňky opláchneme pod teplou vodou, osušíme a špičkou nože po obvodu nařízneme. Marcipánovou hmotu zpracujeme s meruňkovicí nebo citrusovou šťávou a naplníme jí meruňky. Podle návodu na obalu rozpustíme obě čokoládové polevy, každou zvlášť.

2. Meruňky napíchneme na špejli a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a klademe na pečicí papír, povrch sypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Nakonec vkládáme do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu.

3. Polovinu meruněk máčíme pouze v tmavé a polovinu pouze v bílé polevě nebo můžeme polovinu každé meruňky namočit nejdříve v bílé čokoládě, nechat ztuhnout a pak zbylou část namáčet v tmavé čokoládě. Kupte si kvalitní sušené meruňky.

TIP Nechcete-li přidávat do marcipánu alkohol, nahraďte ho citronovou šťávou. Hotový marcipán je k dostání v supermarketech nebo i v cukrárnách, balení 250 g přibližně za 40 Kč. Do meruňky vtlačte před namáčením do čokolády oloupanou mandli.


  • Vybrali jsme pro Vás