Bleskové cukroví v podobě kuliček a čokoládových meruněk

aktualizováno 
Pokud před Vánocemi tradičně nestíháte, máme pro vás několik rychlých receptů na vánoční cukroví.

Tatrankové kokosové kuličky

Doba přípravy: 30 minut
Recept na: 60 kusů
Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g cukru moučka, prosátého
  • 100 g strouhaného kokosu + ještě asi 50 - 70 g na obalení
  • 3 ks tatranek, nejlépe čokoládových
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička až lžíce tuzemského nebo kubánského rumu, dle chuti případně ještě na obalování opražené mleté lískové oříšky či vlašské ořechy nebo kakao holandského typu

Pracovní postup:

  1. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle (nejlépe křenovém) tatranky (nejlépe půjdou strouhat, když je předtím pořádně vychladíte v lednici)
  2. K tatrankové ,mouce’ přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, kakao a rum a rukama zpracujeme v kompaktní hmotu
  3. Z takto vzniklého čokoládového těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které ihned obalujeme ve strouhaném kokosu
  4. Skládáme je nejdříve v jedné vrstvě do krabičky nebo na plech, necháme v chladu ztuhnout a po ztuhnutí je můžeme skládat na sebe. Kokosové kuličky uchováváme v chladu a před podáváním klademe do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu s cukrovím

TIP
Místo rumu můžete použít také například griotku nebo vaječný koňak. Pokud chcete kuličky bez alkoholu, stačí trocha ovocného sirupu. Kokos na obalování zkuste nahradit nasucho opraženými a namletými lískovými oříšky nebo mletými vlašskými ořechy. Kuličky můžete obalovat i v kakau.

Meruňky plněné marcipánem a mandlemi v čokoládě

NA 20 KUSŮ

Doba přípravy: 30 min. + 5-10 minut na ztuhnutí čokoládové polevy

20 ks sušených meruněk, asi 200 g
100 g marcipánu
1 lžíce meruňkovice nebo citrusové šťávy
100 g hořké čokoládové polevy
100 g bílé čokoládové polevy
20 g mandlových lupínků

1. Sušené meruňky opláchneme pod teplou vodou, osušíme a špičkou nože po obvodu nařízneme. Marcipánovou hmotu zpracujeme s meruňkovicí nebo citrusovou šťávou a naplníme jí meruňky. Podle návodu na obalu rozpustíme obě čokoládové polevy, každou zvlášť.

2. Meruňky napíchneme na špejli a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a klademe na pečicí papír, povrch sypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Nakonec vkládáme do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu.

3. Polovinu meruněk máčíme pouze v tmavé a polovinu pouze v bílé polevě nebo můžeme polovinu každé meruňky namočit nejdříve v bílé čokoládě, nechat ztuhnout a pak zbylou část namáčet v tmavé čokoládě. Kupte si kvalitní sušené meruňky.

TIP Nechcete-li přidávat do marcipánu alkohol, nahraďte ho citronovou šťávou. Hotový marcipán je k dostání v supermarketech nebo i v cukrárnách, balení 250 g přibližně za 40 Kč. Do meruňky vtlačte před namáčením do čokolády oloupanou mandli.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Příběh Tamary: Manžel mě roky podvádí, nevěru jsem mu oplatila

Manžel je nejspíš závislý na sexu, protože jen já mu nestačím. Neustále mě podvádí, vždy ale slibuje, že toho nechá,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Lenky o její cestě za ženskostí. Pomohla jí plastika prsou

Z toho, že nemá prsa, byla Lenka nešťastná už od základní školy. „V tu dobu však byla ještě nějaká naděje, že by mi...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

Najdete na iDNES.cz