Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky

Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému panettone, ořechové potice nebo třeba pikantnímu birnbrotu? Tyhle unikátní speciality jsou totiž zážitkem pro všechny smysly.
Část 1/5
Každý rok se v celé Itálii prodá zhruba 120 milionů kusů panettone, další...

Tajemství dokonalé chuti

Vánoce bez chleba zvaného panettone si asi nikdo v Itálii nedokáže představit. Pečivo pochází z Lombardie a na oslavu svátků se začalo vyrábět někdy v 16. století. Chléb s kopulovitým tvarem je obvykle dvanáct až patnáct centimetrů vysoký a symbolizuje rodinnou či přátelskou pospolitost.

Italky jej však pečou doma jen výjimečně. K vytvoření dokonalé pochoutky je totiž potřeba spousta času a trpělivosti. Samotný proces kynutí trvá několik dní – to aby byl chléb nadýchaný a lehký. Těsto se připravuje s máslem, vejci, s cukrem a mezi přísady patří i kandované ovoce, rozinky a citrusová kůra.

Panettone

Každý rok se v Itálii vyrobí na sto sedmnáct milionů kusů tohoto chleba a cukráři si recepty na něj i umění jeho výroby předávají z generace na generaci. V obchodech se pak kromě klasické verze objevují také moderní variace s čokoládou, malinami, krémem z mascarpone či z pistácií.

Panettone se výborně hodí ke sladkým horkým nápojům (ne ke kávě), k horké čokoládě, sladkému či slámovému vínu, případně k čerstvému ovoci. Před konzumací je dobré nechat jej alespoň jeden den ve vytopené místnosti. Bude měkčí a lépe se uvolní všechny jeho vůně. Italové si tradičně dávají slavnostně zabalený chléb panettone jako dárek, protože symbolizuje štěstí a prosperitu.

Když se stane, že jim po Vánocích zbyde, využijí ho na snídani. Chléb nakrájejí na kostičky a opečou na troše másla. V Miláně pak z bochníku konzumovaného o Vánocích odkládají vždy jednu porci a jedí ji až 3. února, na svátek svatého Blažeje, protože prý zahání bolesti v krku a nachlazení. Světec byl totiž původní profesí lékař.

Autor:
  • Nejčtenější

33 nejlepších receptů na jedlé vánoční dárky, které si můžete vyrobit doma

Se začátkem adventu si i ti nejzarputilejší odkladači musí připustit, že Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je už nejvyšší čas vyřešit dárky pro rodinu, přátele a kolegy. Máme pro vás spoustu tipů,...

30. listopadu 2024

Bezlepkové důlkové koláčky

Bezlepkové důlkové koláčky

Střední

45 min

Křehké cukroví ideální pro ty, kdo mají bezlepkovou dietu.

Vánoční raw košíčky

Vánoční raw košíčky

Střední

45 min

Na Vánoce můžete mlsat i zdravě.

Barevné raw kuličky

Barevné raw kuličky

Střední

45 min

Zdravá varianta oblíbeného kokosového cukroví.

Veganské rohlíčky

Veganské rohlíčky

Střední

60 min

Zdravá alternativa rohlíčků, která chutná snad ještě lépe.

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Alena Zárybnická žije na čtyřech kolech. Obytňák využívá na práci i odpočinek

Česká meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická je doma ve Špindlerově Mlýně. Ke svému skromnému bydlení ve...

Profesionální společnice líčí strasti své práce, sexu je málo

Jade Blairová je profesionální společnicí. Muži si ji najímají, aby jim dělala společnost. Většina lidí si myslí, že...