Salát z čerstvého špenátu se slaninou a vejci
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká červená cibule
- 40 ml vody (nebo olivového oleje)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g plátků anglické slaniny
- 4 vejce
- 500 g čerstvého špenátu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, zalijeme 40 ml vody, citronovou šťávou, octem a přidáme med. Osolíme, opepříme a necháme 60 minut marinovat.
- Slaninu nakrájíme na širší proužky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova. Pak ji přendáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a ihned oloupeme.
- Listy špenátu zbavíme stonků, dáme do vysoké mísy se studenou vodou a opatrně propereme. Necháme stát, aby případné nečistoty klesly na dno. Listy sebereme z hladiny a vše ještě jednou opakujeme. Necháme okapat.
- Cibuli se zálivkou rozdělíme do sklenic, přidáme na čtvrtky nakrájená vejce, upraženou slaninu a listy špenátu.