Pondělí 10. května 2021, svátek má Blažena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 10. května 2021 Blažena

Asijské špízy Satay na grilu

Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě. Využijete buď kuřecí, anebo hovězí maso, přikoupit budete asi muset několik ingrediencí, které možná běžně nemáte ve spíži, jako například kokosové mléko, kurkumu nebo citronovou trávu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Na marinádu:

Na omáčku:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1038 KCal

    47 %

    43 %

  • Energie

    4343 KJ

    47 %

    43 %

  • Sacharidy

    27,4 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    5,8 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    65,2 g

    104 %

    96 %

  • Tuky

    71,5 g

    110 %

    102 %

  • nasycené

    31,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citronovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.
  2. Nyní si namočíme špejle (ideálně bambusové, ale postačí dřevěné) do vody, aby nasákly. Maso můžeme nakrájet na tenké plátky nebo na větší kousky 3×3 cm, stejně tak i zeleninu a sýr na větší kostky. Nyní vše naložíme do připravené marinády a necháme marinovat minimálně 30 minut.
  3. Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.
  4. Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijeme kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.
  5. Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chutí. Poté můžeme špízy upéct v troubě, ogrilovat na pánvi nebo pro nejlepší gastronomický zážitek na dřevěném uhlí na grilu.

Maso můžeme nahradit tofu nebo tempehem.

Autor: ,

Podobné recepty

Vepřová pečeně na rožni s omáčkou ze sušených švestek

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Na rychlou přípravu není příliš vhodná,...

Sekaná pečeně se žampiony

Sváteční oběd sice zabere trochu času při přípravě, výsledkem ale bude chuťově vyvážené a oku...

Krémové italské risotto podle Pavla Berkyho

Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a...

Pikantní kuře s cizrnou a koriandrem

Vůně dálek a lahodná pikantní chuť, tak by se dal charakterizovat tento jednoduchý a přitom lahodný...

Chřestové makarony s citronem

Lehké, rychlé a navíc neskutečně dobré. Takové jsou makarony s chřestem.

Zobrazit více