Úterý 28. června 2022, svátek má Lubomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. června 2022 Lubomír

Asijské špízy Satay na grilu

Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě. Využijete buď kuřecí, anebo hovězí maso, přikoupit budete asi muset několik ingrediencí, které možná běžně nemáte ve spíži, jako například kokosové mléko, kurkumu nebo citronovou trávu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Na marinádu:

Na omáčku:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1038 KCal

    47 %

    43 %

  • Energie

    4343 KJ

    47 %

    43 %

  • Sacharidy

    27,4 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    5,8 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    65,2 g

    104 %

    96 %

  • Tuky

    71,5 g

    110 %

    102 %

  • nasycené

    31,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citronovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.
  2. Nyní si namočíme špejle (ideálně bambusové, ale postačí dřevěné) do vody, aby nasákly. Maso můžeme nakrájet na tenké plátky nebo na větší kousky 3×3 cm, stejně tak i zeleninu a sýr na větší kostky. Nyní vše naložíme do připravené marinády a necháme marinovat minimálně 30 minut.
  3. Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.
  4. Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijeme kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.
  5. Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chutí. Poté můžeme špízy upéct v troubě, ogrilovat na pánvi nebo pro nejlepší gastronomický zážitek na dřevěném uhlí na grilu.

Maso můžeme nahradit tofu nebo tempehem.

Autor: ,

Podobné recepty

Pad Thai s tofu a zeleninou

Asijská kuchyně je bohatá na veganská jídla, která si v ničem nezadají s těmi masitými. Zkuste to.

Výpečky ze sójového masa se špenátem

Výpečky jsou někdy moc těžké. Pokud je ale připravíte ze sójového masa, jedná se o docela zdravý a...

Burger z bílých fazolí

Nejste na maso? Připravte si vegetariánský burger, je naprosto dokonalý.

Rychlá boloňská omáčka

Že je pravá boloňská omáčka pracná a dlouho trvá? To je sice pravda, ale tato zjednodušená a rychlá...

Bylinkový bulgur se špenátem

Tento salát se svěžími bylinkami trochu připomíná tabouleh. Dejte si ho jako lehkou večeři nebo...