Ingredience
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citronovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.
- Nyní si namočíme špejle (ideálně bambusové, ale postačí dřevěné) do vody, aby nasákly. Maso můžeme nakrájet na tenké plátky nebo na větší kousky 3×3 cm, stejně tak i zeleninu a sýr na větší kostky. Nyní vše naložíme do připravené marinády a necháme marinovat minimálně 30 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.
- Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijeme kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.
- Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chutí. Poté můžeme špízy upéct v troubě, ogrilovat na pánvi nebo pro nejlepší gastronomický zážitek na dřevěném uhlí na grilu.