Jak chutnají enoki a shimeji. Zkuste je na pánvi nebo v polévce

  0:54aktualizováno  0:54
Možná jste si jich už v obchodě nebo na trhu všimli, ale netušili jste, jak s nimi naložit. Houby původem z Asie jsou stejně chutné jako ty české. Jak s nimi naložit, poradí Danny Wright, šéfkuchař pražské restaurace Asian Temple.

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou | foto: Tesco

V našich končinách se již celkem běžně můžete setkat s hlívou ústřičnou, která se v Česku dá i pěstovat. Její větší příbuznou je hlíva královská, která se hodí na smažení, dušení i nakládání.

Asijské houby enoki, shimeji a hlíva
Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách...
Vedle již dobře známé hlívy ústřičné ale můžete vyzkoušet také hlívu královskou...
Hnědé shimeji

Houby enoki pocházející z Japonska můžete tepelně upravit, ale výborně chutnají i v syrovém stavu. Z Japonska pocházejí i tzv. plážové houby shimeji, které s oblibou rostou na spadaných kmenech stromů na plážích. Shimeji světlé i tmavé se však musí před podáváním alespoň trochu povařit, nejlépe si rozumí nudlemi.

Houby enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků

Ingredience:

Houba enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků
  • 300 g hub enoki s odkrájenými kořeny
  • 1 okurka nakrájená na velmi tenké proužky
  • 1 plátek malé zelené papričky jalapeño
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 50 g fazolových výhonků
  • 30 g jarní cibule nakrájené na tenké plátky
  • 10 g bílých sezamových semínek

Dressing:

  • 20 g světlé sójové omáčky
  • 5 g cukru
  • 2 g soli
  • 10 ml sezamového oleje

Postup:

Povařte houby ve vroucí vodě třicet sekund až jednu minutu, ihned je zchlaďte v ledově studené vodě a nechte odkapat. Do mísy přidejte okurku, fazolové výhonky, papričky jalapeños, jarní cibulku a česnek. Promíchejte a zalijte dresinkem. Pro ozdobu ještě posypejte sezamovými semínky.

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou


Ingredience:

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou
  • 20 g másla
  • 1 malý stroužek česneku
  • 30 g hlívy ústřičné
  • 30 g bílých hub shimeji
  • 10 g hub enoki
  • 10 g nakrájených červených chilli papriček
  • 50 g pasty miso
  • 4 g suchých mořských řas
  • 50 g tofu
  • 200 ml oleje
  • 500 ml horké vody
  • 10 nakrájených jarních cibulí

Postup:

V pánvi opečte hlívu ústřičnou a bílou houbu shimeji na másle a česneku. Přidejte miso pastu a trochu povařte, přilejte horkou vodu. Přidejte suché mořské řasy a vařte, dokud se jejich velikost nezdvojnásobí. Přidejte nasekané chilli papričky a jarní cibulku. Nakrájejte tofu na malé kostičky a smažte v oleji o teplotě kolem 170 °C. Tofu osušte papírem a hned jak bude suché, přidejte jej do polévky.

Smažené nudle udon s hnědými houbami shimeji a hlívou ústřičnou

Ingredience:

Smažené nudle udon s hnědými houbami shimeji a hlívou ústřičnou
  • 50 g nakrájené šalotky
  • 30 g másla
  • 50 g hnědých hub shimeji
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 50 g zeleného hrášku
  • 200 g nudlí udon (balíček)
  • 25 g zeleného manga
  • 15 g nakrájených červených chilli papriček
  • 5 g čerstvého koriandru
  • 10 g jarní cibule
  • 20 g smažené šalotky
  • čerstvá šťáva z 1⁄2 limetky
  • 10 ml sójové omáčky
  • 10 ml mirinu

Postup:
Na pánvi (ideálně wok, anebo tlustostěná pánev, co je rovnoměrně zahřátá) opečte šalotku, hnědé houby shimeji a hlívu ústřičnou. Vhoďte nudle, promíchejte a přidejte hrášek, sójovou omáčku a mirin. Na konci vaření doplňte mangem a chilli papričkami a vařte do křupava. Přidejte jarní cibulku a limetkovou šťávu, dozdobte křupavou smaženou šalotkou.

Sushi s bílými houbami shimeji

Ingredience:

Sushi s bílými houbami Shimeji podle receptu šéfkuchaře Asian Temple
  • 75 g sushi rýže s rýžovým octem
  • 100 g vařených a zchlazených bílých hub shimeji
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • kousek čerstvého čínského zelí (pak choi)
  • 30 g sýru Philadelphia
  • 5 g chilli omáčky / chilli sambal
  • 1⁄2 sušené řasy Nori
  • 1⁄2 čerstvého zralého avokáda
  • sladká chilli omáčka určená pro namáčení

Postup:

Propláchněte rýži a vařte ji v pařáku nebo ve vodě do měkka (kolem 10 až 20 minut). Na pánvi opečte česnek a bílou houbu shimeji, na pečícím papíře je zchlaďte a odstraňte z nich máslo. Rozložte řasu nori a rozetřete po něm rýži, přidejte sýr Philadelphia a houbu. Srolujte sushi a kousek avokáda dejte na vrch pro ozdobu. Pokapejte čili omáčkou nebo ji podávejte zvlášť.

Vyzkoušejte také jarní závitky bez smažení

Další recepty na exotická jídla najdete na Labuznik.cz.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Rozhodnutí donosit postižené dítě nikdy neodsuzuji, říká přední gynekolog

Gynekolog Pavel Vlašín působí v oboru více než 25 let.

S pomocí ultrazvuku dokáže během několika minut zjistit, zda žena nosí pod srdcem zdravé dítě. Gynekolog Pavel Vlašín...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Najdete na iDNES.cz