Anýz není lékořice, upečte si s ním třeba chutné sušenky

  0:30aktualizováno  0:30
Jestli vás vyčerpala vedra a hledáte, kde znovu dobít energii, vyzkoušejte anýz. Tomu vysoké teploty naopak prospěly, protože urychlily začátek zrání jeho plodů, které se sbírají vždy na pomezí srpna a září. Můžete z něj třeba upéct lahodné sušenky.

Možná jste považovali anýz a všechny výhody, které tato plodina přináší, za výsadu jižanský národů. Ovšem bedrník anýz roste a kvete i u nás a Česko je také jedinou zemí, kde se vyrábí anýzová limonáda.

Anýz není lékořice

Anýz byl původním druhem v suchých a teplých oblastech Egypta, Sýrie, Řecka a Turecka. Obyvatelé těchto krajin ho jako první začali používat nejen pro jeho léčebné účinky, ale také v kuchyni jako koření. Postupnou kultivací a širším využíváním se anýz rozšířil až do střední Evropy. Zde sice známe podobnou rostlinu, lékořici,  ale ta nemá s anýzem nic společného. Zatímco lékořice zvyšuje krevní tlak, a nedoporučuje se proto těhotným ženám, anýz má na zdraví žen (ať již těhotných, kojících, během menstruačních bolestí, nebo v menopauze) příznivý vliv. Stejný esenciální olej anethol sdílí s anýzem badyán (v angličtině se také nazývá „hvězdicový anýz“), přestože rostliny nejsou nijak geneticky spřízněné.

Ve starých herbářích se můžeme dočíst, že v 16. století připadal anýz neodolatelný hlavně myším, a používal se tedy do pastiček. V Číně dokonce věřili, že pár kapek anýzu dokáže dostat do pasti jakékoli divoké zvíře. Naopak staří Římané používali anýzová semínka k lepšímu trávení během bohatých svatebních hostin.

Koláčky i likéry

Teď už se anýz pěstuje po celém světě a hojně se využívá v medicíně i v gastronomii. Na Balkáně, ale i v Itálii a Německu ho často ucítíte v různém pečivu, v čínských nebo indických oblastech zase v masitých pokrmech. V anglicky mluvících zemích byly oblíbené i bonbony a další cukrovinky s anýzovou příchutí, do zavařenin ho dávaly i naše babičky. Zvyk přidávat anýz do svatebních koláčů se v některých anglosaských zemích udržel až dodnes.

Fotogalerie

Z dovolené si možná pamatujete chuť anýzu z likérů, jako jsou francouzský pastis, řecké ouzo, turecké raki, italská sambuca nebo likér anisado. Spojuje je tzv. ouzo efekt: když do nich nalijete vodu, tak se čirá tekutina mléčně zakalí. Sladká chuť anýzu dochucuje i některá zázvorová piva a nově i limonádu.

Anýz se sklízí před dozráním

Pro sklízení anýzových semínek je ideální konec léta a začátek podzimu. Většinou se udává přelom srpna a září, nicméně vždy záleží hlavně na počasí. Protože se našedlé dvounažky musí sklidit hned na začátku zrání, měli byste na bedrník anýz vyrazit už v těchto dnech. Plody najdete po odkvetení bílých kvítků na bedrníkových okolících, které musíte celé odstřihnout, nechat usušit a pak z nich semínka oddělit mnutím. Nejvíce rostlinek najdete na teplé jižní Moravě, ale v přírodě dejte pozor, abyste si bedrník nespletli s podobným bolehlavem plamatým.

Anýz prospívá zdraví a ochlazuje

Zjednodušeně řečeno, anýz zbavuje mrzutosti, plynatosti, chudokrevnosti, kašle, žaludku na vodě i křečí. Pomůže vám usnout, uvolnit svaly, zvýšit chuť k jídlu, pak strávit večeři i osvěžit dech. Tento výčet vám nestačí?

„Pak se vám možná bude hodit, že má bedrník obecně antibakteriální a antiseptické účinky, dokáže bojovat s plísní nebo mykózou a zmírňuje nejen projevy menopauzy, ale taky ranní nevolnosti o pár let dříve při těhotenství,“ vychvaluje ho lékařka Helena Kajtmanová. Používat se může buď přímo suchý drcený, nebo jako výluh a olej.

Na Středním východě také tradičně podávali anýzový čaj kojícím ženám k podpoře tvorby mléka. Spolu s dalšími bylinkami (fenykl, kmín) jej najdete i dnes v mnoha čajových směsích pro kojící matky.

Anýzové sušenky

Anýzové sušenky
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky anýzového extraktu
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička anýzových semínek
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku

Ve velké míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a anýzový extrakt. Smíchejte mouku s anýzovými semínky, solí a kypřícím práškem a poté ji postupně vmíchávejte do utřeného másla s cukrem.

Vytvořte z těsta malé kuličky. Na plechu vyloženém pečicím papírem je rozplácněte skleničkou namočenou v cukru. Pečte na 190 stupňů Celsia šest až sedm minut, nebo dokud sušenky lehce nezezlátnou (ale nenechte je zhnědnout). Můžete je nakonec potřít cukrovou polevou nebo posypat cukrem.

Springerle

Na cca 50 sušenek:

  • 4 vejce
  • 480 g moučkového cukru
  • 4 g citronové kůry
  • 645 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 4 kapky anýzového oleje

Vejce utřete s cukrem, poté přidejte anýzový olej a citronovou kůru. Nakonec do směsi vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přikryjte těsto a nechte ho tři až čtyři hodiny odpočívat.

Na pomoučněném válu vypracujte těsto do plátu o tloušťce přibližně půl centimetru. Nakrájejte jej na obdélníky o velikosti přibližně 4 cm. Ty položte na pečicí papír a nechte přes noc nezakryté odpočívat na suchém chladném místě.

Ráno rozpalte troubu na 175 stupňů Celsia a pečte sušenky 15 až 20 minut, nenechte je přitom ztmavnout. Uložte je do vzduchotěsné krabice a pokud to vydržíte, počkejte týden, aby se pořádně uležely.

Autor: pro iDNES.cz

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Přehlídka bradavek i kalhotek. Kráskám v Cannes se trapasy nevyhýbají

Trapasy na červeném koberci

Odhalené bradavky i spodní prádlo, pády nebo vyzuté lodičky. To jsou faux pas, kterých se mnohdy nevědomky dopustily...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Semínkové krekry s parmazánem

Semínkové krekry s parmazánem

Už nevíte, co si připravit ke svačině? Vyzkoušejte semínkové krekry s parmezánem.

RECEPT DNE: Studená polévka z jahod a rebarbory

Studená polévka z jahod a rebarbory

Jahody a rebarbora jsou skvělá kombinace. A když si z nich uděláte osvěžující studenou polévku, určitě si pochutnáte....

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

Najdete na iDNES.cz