Unikátní společné servírování, které jde ruku v ruce se světovými trendy, kdy se podává kvalitní alkoholický nápoj s neméně kvalitní čokoládou, přichází i do České republiky. Spojením těchto dvou pochutin, jejichž konzumace způsobuje v menších dávkách uvolnění až euforické stavy, vzniká opravdu fenomenální kombinace, které si začala všímat i česká gastronomie.
Čokoláda a bylinný likér
Čokolatiér Daniel Syrový například vytvořil dva druhy čokolády pod názvem XOCO speciálně pro kombinaci s nachlazenou Becherovkou. "Rozhodl jsem se vytvořit novou čokoládu s květy a kořením tak, aby se pravá chuť čokolády projevila, až když se spojí s Becherovkou v ústech," říká o svém díle.
"První z nich je umíchána ze vzácné 60% mexické čokolády, směsi koření a květu levandule. Tato varianta přináší jemnou chuť koření, vůni kouře a dřeva. Jako protipól jsem navíc použil nepatrné množství mořské soli z francouzské oblasti Camarque," vysvětluje Daniel Syrový.
Druhá čokoláda v sobě snoubí chutě květu jasmínu, máty a přírodní vanilky. Abyste si jedinečný účinek této kombinace co nejvíce vychutnali, je třeba nechat čokoládu rozpustit v ústech a pak ji zapít ledově vychlazenou Becherovkou (odborníci doporučují servírovat ledově namraženou na -4 až -6 °C).
Koňak nebo brandy?
Výborná kombinace je i mix kvalitních koňaků s belgickými pralinkami. Degustační akce, kdy se ochutnávají různé kombinace koňaků s čokoládou, probíhají například v Praze. Třeba na exkluzivní degustaci Hennessy X.O & Chocolate na které odborníci z gastronomie názorně předvádějí, co je to opravdový labužnický zážitek.
Nejlepším spojením chutí byla mezi účastníky akce označena kombinace Hennessy X.O., která byla namíchaná v roce 1870 samotným Maurice Hennessym, ve spojení s 80% švýcarskou čokoládou. "Tato kombinace na mě měla takřka euforické účinky," přiznala se po jedné takové akci manažerka Hanka, která rychle spěchala domů za svým přítelem.
Vhodné je i spojení čokolády s brandy. Vzhledem k tomu, že je tento nápoj trochu ostřejší, hodí se k němu všechny kombinace čokolády, dokonce i mléčná, která chuť brandy zjemní.
Když víno dostane chuť na sladké
Čokoláda "sluší" dokonce k vínům. Většina z nás si představí jako pochoutku k vínu spíše sýry, oříšky nebo olivy, ale výborná je třeba bílá čokoláda. Malé kousky této dobroty výborně ladí se suchým červeným vínem. "Neodolám a dám si vždy před spaním trochu merlotu a k tomu si užívám čtvrt tabulky bílé čokolády. Není nic lepšího," říká kadeřnice Martina.
Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.
Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.
Višně v čokoládě
Nejznámější kombinací čokolády a alkoholu u nás jsou určitě višně v čokoládě: obligátní bonboniéra, kterou dáváme tchyni nebo mamince k narozeninám. U nás se v této kombinaci nejčastěji používá griotka a německý kirsch likér. K nim se nejlépe hodí kvalitní hořká čokoláda s co nejvyšším obsahem kakaa.
Tato kombinace je ideální zbraní proti stresu. Takže pokud jste zrovna ve velkém nervovém vypětí, sedněte si večer doma k oknu a dejte si skleničku vašeho oblíbeného likéru s kouskem čokolády. Pochutnáte si a navíc se vám i o sto procent zvedne nálada.