Zvířecí záchranáři společně s hasiči zachraňovali v centru Prahy poraněnou poštolku. | foto: Petr Topič, MAFRA

Hasiči asistovali zvířecím záchranářům u odchytu poštolky v centru Prahy

  • 4
Na pomoc poštolce vyjeli hasiči do Celetné v Praze 1. Na zraněného ptáka upozornila nejprve žena pražské záchranáře, kteří se věnují odchytu divokých zvířat ve městě. Hasiče zavolali poté, co zjistili, že poštolka je na parapetu vysoko nad zemí.

„Zavolala mi slečna, která si všimla poštolky, která už dlouho chodí po parapetu,“ řekl pro iDNES.cz Prokop Pithart z Českého svazu ochránců přírody, který zraněného ptáka odchytnul.

Na místě zjistil, že se jedná o mladého ptáka, který má nejspíše pochroumané křídlo, které ale nebylo zlomené. „Bylo to mládě poštolky, které se zřejmě při výletu z hnízda zranilo,“ uvedl Pithart.

Byl však na okenním parapetu zhruba tři metry nad zemí a proto byla potřeba asistence hasičů. „Ti přistavili auto. Já jsem na něj mohl vylézt a podběrákem to mládě chytit,“ uvedl Pithart.  

Na záchranu zvířete tedy nebyla nutná žádná další výšková technika, stačil nastavovací žebřík, který mají hasiči ve výbavě požárního vozidla. 

Pražská zvířecí záchranka

Najdete-li zvíře, které potřebuje pomoc člověka, můžete se obrátit na  pohotovostní linku 774 155 185.

Pithart ptáka poté odvezl do Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy v Jinonicích.

Dodal, že z dravých ptáků nejčastěji odchytává poštolky nebo krahujce, kteří zalétnout do různých hal a skladišť na okraji Prahy a už z nich nedokážou najít cestu ven. „To se děje občas, párkrát do měsíce,“ uvedl. Jinak se věnuje také například zraněným nebo opuštěným mláďatům.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz