Zpomalovací prvek v Kolodějích ve směru do obce. (13.11.2019)

Zpomalovací prvek v Kolodějích ve směru do obce. (13.11.2019) | foto: Google

Řidiče poslal zpomalovací práh do pole. Je špatně značený, míní odborník

  • 69
Na zpomalovací práh na silnici u Koloděj doplatil při noční jízdě na začátku listopadu jeden ze šoférů. V místě mimo zástavbu ho totiž vůbec nečekal, místem projel rychle a skončil i se svým vozem v nedalekém poli. A podle debaty na sociální síti nebyl první.

Další podobná nehoda se totiž podle svědka, který nabouranou teslu vyfotil, v místě stala už na začátku září. Problémem zpomalovacího prahu totiž je, že není ve tmě vidět. Upozorňují na něj jen klasické modro bílé značky.

Havarované auto před Kolodějemi. (10.11.2019)

Obec práh instalovala loni jen několik metrů za dopravní značkou, která informuje o vjezdu na území obce.

„Tento zpomalovací prvek jsme instalovali z toho důvodu, že se nám na křižovatce s ulicí K Dubči o pár metrů dále stávaly nehody. Od té doby co máme práh, zde nehody nejsou,“ řekla iDNES.cz starostka obce Angela Morávková (Naděje pro Koloděje).

A dodala, že by žádný zpomalovací prvek nebyl potřeba, kdyby řidiči dodržovali silniční předpisy. „Tento práh je už v lokalitě obce, takže řidiči musí počítat s tím, že mají zpomalit na 50 kilometrů za hodinu,“ dodala.

Jenže silnice je jednopruhová a zpomalovací polštář je logicky po celé její šířce. A tak řidiči jedoucí z obce za posledním domem automaticky zrychlují v domnění, že teď už jim v cestě nic nebrání. I dopravní expert, kterého redakce iDNES.cz oslovila, si v tomto případě myslí, že by si řidiči zasloužili důraznější značení.

„Osobně si myslím, že by to v daném konkrétním případě nebylo od věci. Především za snížené viditelnosti, jako je déšť, mlha, husté sněžení a samozřejmě tma, bude zpomalovací polštář pro řidiče špatně viditelný,“ uvedl dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0.

Vyhláška to podle něj umožňuje, a to ve formě značky s retroreflexním žlutozeleným fluorescenčním podkladem.