Pražská zoo už betonuje nový pavilon goril, hotový bude za dva roky

  • 6
Pražská zoologická zahrada v úterý symbolicky položila první kubík betonu do základů nového pavilonu goril. Jeho hrubá stavba má být hotová příští rok, celek pak za necelé dva roky.

„První fáze spočívá v provádění výkopových prací na stavební jámě, opěrných stěnách výběhů a hrubých terénních úpravách. Na tyto práce naváže pokládka venkovní a vnitřní kanalizace a výkopy pro základovou desku. Následovat budou betonáž základové desky, stěn a stropu pavilonu,“ uvedla pro iDNES.cz Edita Novotná, mluvčí společnosti Strabag, která je za realizaci pavilonu zodpovědná. 

Fakticky zahrada zahájila výstavbu pavilonu loni na začátku listopadu. Rozpočtované náklady jsou téměř 210 milionů korun bez DPH.

„V roce 2021 bude hrubá stavba dokončena a potom začnou práce na informačním systému a vnitřním vybavení pavilonu. Předpokládáme tedy, že v roce 2022 by pavilon mohl být otevřen,“ řekl Vít Kahle, marketingový ředitel Zoo Praha.

Amfiteátr nebo africká škola

Pavilon pod usedlostí Sklenářka bude zapuštěn do okolního terénu a obsypán vytěženou zeminou. Jeho součástí bude také venkovní amfiteátr se schody, na které se návštěvníci budou moci posadit, či výstava informující o mizejících deštných pralesích.

Návštěvníci budou moci shlédnout také projekci ve speciální místnosti, stylizované do podoby africké školy. Hlavní prostor má být koncipován tak, aby navodil atmosféru zšeřelého pralesa. Uprostřed pak budou dvě prosluněné mýtiny s gorilami. Součástí projektu je i výstavba přístupové lávky přes ulici Pod Hrachovkou.

Pro výstavbu nového pavilonu goril se Zoo Praha rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena, tehdy zemřel gorilí samec. Při povodních v roce 2013 zoo primáty přemístila do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

,