Do pražské zoo přibyla nová tygřice Arila (1. srpna 2019) | foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Pražská zoo má novou samici tygra ussurijského Arilu

  • 6
Pražská zoo získala na konci května novou samici tygra ussurijského. Tříletou Arilu mohli návštěvníci ve výběhu poprvé vidět ve čtvrtek. Tygr ussurijský patří mezi ohrožené druhy a ve volné přírodě jich žije již pouze několik stovek.

Arila do Prahy podle pražské zoo přicestovala z německého Duisburgu po doporučení chovatelů, aby dělala společnost samci Rádžovi. Jeho předchozí družka musela být utracena kvůli zdravotním problémům spojeným s vysokým věkem. 

Ošetřovatelé očekávají, že se zpočátku bude držet spíše v ústraní. „Arila je vůči Rádžovi zatím spíše bojácná, možná i v souvislosti s jeho velkým zájmem o ni, ve vztahu k chovatelům ale plachá není,“ řekl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou na světě a patří mezi ohrožené druhy. Ve volné přírodě již žije pouze jen okolo 360 dospělých a dospívajících jedinců. V zoologických zahradách po celé Evropě jich žije přibližně 240. 

Shodou okolností přibyla nová tygřice do pražské zoo právě v týdnu, který začal 29. července Mezinárodním dnem tygrů. Ten již devátým rokem upozorňuje na klesající počty těchto šelem žijících ve volné přírodě. Vznikl na summitu v Petrohradě, kterého se zúčastnilo třináct zemí, kde tygři žijí ve volné přírodě. Do boje za jejich záchranu zapojilo například Rusko, Thajsko nebo Indie a díky této iniciativě začaly počty volně žijících tygrů pomalu stoupat. 

Například v Indii žije zhruba 75 procent tygrů na celé planetě a podle Světového fondu na ochranu přírody se zde rozrostla za posledních pět let populace tygrů z 2 226 na téměř tři tisíce jedinců.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek také poznamenal, že pražská zoologická zahrada jako jedna z mála chová více zástupců kritický ohrožených druhů. Kromě tygrů ussurijských chová také tygry sumaterské, které již žijí ve volné přírodě pouze na ostrově Sumatra nebo tygry malajské.