Před 20 lety se pražská zoo změnila v obří jezero, uhynuli hlavně ptáci

  16:32
Evakuaci, nevídanou pravděpodobně v celé historii evropských zoologických zahrad, prožila Praha 12. a 13. srpna před 20 lety, kdy Trojskou kotlinu zalila rozvodněná Vltava. Celkem ošetřovatelé evakuovali okolo tisícovky zvířat, přes sto jich povodně nepřežilo. Město momentálně plánuje vybudování protipovodňové ochrany zoologické zahrady.

„S evakuací jsme začali již v pondělí 12. srpna kolem poledne, kdy jsme zvířata přemístili do úrovně padesátileté vody. Poté jsme v úterý 13. srpna brzy nad ránem začali evakuovat celou spodní část, to probíhalo až do posledního okamžiku, kdy se navalila voda,“ vzpomínal Petr Fejk, tehdejší ředitel zahrady.

Tři desítky savců museli ošetřovatelé kvůli převozu uspat. Neměli ani dost času, aby zkontrolovali, jak anestezie působí. „Pálili jsme jak na cvičišti. Kolik toho napálíš, tolik toho usne,“ popisoval hlavní veterinář Roman Vodička.

Spící gorily při převozu na raftech ležely zcela volně. Kdyby se probudily, mohly ublížit nejen sobě, ale i dobrovolníkům, kteří je odváželi do bezpečí do výše položených míst zahrady.

Celkem ošetřovatelé evakuovali okolo tisícovky zvířat, čtyři musela být usmrcena. Patřil k nim čtyřtunový slon Kadíra, plovoucí v deset metrů vysoké vodě. Přes noc ho tak chovatelé nechat nemohli, naděje na jeho záchranu nebyla. Kvůli bezpečnosti museli pracovníci zoo odstřelit též hrošici Lentilku, lva a medvěda.

Slavný uprchlík i slon, který neměl naději

Ostře sledovaným hrdinou pražské zoo se během povodně před 20 lety stal lachtan Gaston. Ve Vltavě tehdy skončilo několik lachtanů, které ošetřovatelé ve spolupráci s policií a hasiči postupně odchytávali a vraceli zpět do Troji.

Lachtan Gaston - Gaston po rozvodněných řekách doplaval až do Německa. Tam ho odchytili, ale zahynul vyčerpáním.

Gastona se však nepodařilo polapit a jeho pouť pokračovala stovky kilometrů po Vltavě a Labi k Severnímu moři. Až u sasko-anhaltského města Lutherstadt Wittenberg uprchlík nakonec vystoupil na břeh. Šťastný konec ale nepřišel, Gaston nepřežil kvůli vyčerpání cestu zpět do Prahy. Naštěstí po sobě zanechal dvouměsíčního syna Melouna, z něhož se stal miláček diváků. Nedávno ve vysokém věku zemřel.

Pětatřicetiletý slon Kadíra, darovaný ze Srí Lanky, vážil přes čtyři tuny. Měl nešťastnou povahu, podle vzpomínek ošetřovatelů byl poměrně agresivní. V hluboké vodě v zatopeném pavilonu nebyla žádná šance na jeho záchranu. Proto vedení zahrady rozhodlo o jeho utracení. Vpodvečer 13. srpna už bylo vidět pouze čelo, kam se musel střelec trefit. Použil přitom tři náboje.

Celkově velkou vodu v polovině srpna 2002 nepřežilo 134 zvířat, většina z nich byli ptáci. Část uhynula následně kvůli stresu.

Škody v zoo dosáhly zhruba 230 milionů korun. O jedenáct let později, na začátku června 2013, přišla do zoo další velká voda. Tentokrát ale byli zaměstnanci zahrady dobře připraveni a díky obdivuhodnému nasazení se jim ze záplavové oblasti podařilo během 12 hodin odvézt do bezpečí téměř všechna zvířata a většinu majetku.

Gorily přečkaly velkou vodu ve věži, s krmením ošetřovatelům pomáhal policejní člun. Náklady na opravu poničených staveb vyšplhaly na několik desítek milionů korun.

Miliardy proti vodě

Protipovodňová opatření se v této části Prahy teprve budují, metropole aktuálně „ucpává“ poslední díry, které se dotýkají i Trojské kotliny.

„Vybudování protipovodňové ochrany zoologické zahrady v současnosti řeší Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR),“ říká Tadeáš Provazník, mluvčí pražského magistrátu. Projekt ovšem bude rada hlavního města teprve schvalovat.

Linie mobilní protipovodňové stěny, známé z nábřeží v centru Prahy, má vést zhruba v místech, kde nyní zahradu v její spodní části ohraničuje plot. Studie IPR počítá také se změnou výšky terénu v areálu zahrady. Při záplavách v roce 2002 chránil zoo val dimenzovaný na dvacetiletou vodu. Tisíciletou povodeň nemohl zadržet.

Divoká Vltava se jmenuje další projekt, který se dotýká této části hlavního města. Na Císařském ostrově vznikne „povodňový“ park, de facto místo, kam se bude řeka v případě potřeby moci rozlévat.

Povodně 2002

„Cílem je zlepšení protipovodňové ochrany vytvořením tzv. řízeného přelivu,“ uvádí Jana Plamínková (STAN), náměstkyně primátora pro životní prostředí. Park bude v „normální“ době sloužit k rekreaci.

Rozšíření koryta s novými ostrůvky při případné povodni sníží hladinu a zlepší průtok v korytu řeky, což vylepší také stávající protipovodňovou ochranu nejen přilehlých čtvrtí, tedy Troje a Holešovic, ale také výše položeného Karlína.

Povodeň 2002

„Další opatření je například Park Maniny - což má být také záplavový park s novým říčním ramenem,“ doplňuje Provazník. Na Císařském ostrově by se s realizací mělo začít za tři roky, v případě Parku Maniny není termín stanoven.

V červnu ale stavbaři v Troji dokončili sanaci a prodloužení odlehčovací stoky. Opravili i dno řeky a zeď, která odděluje slalomářský kanál od koryta.

„Šlo o poslední úsek řeky v hlavním městě bez zásadních úprav,“ konstatuje Petr Kubala, generální ředitel společnosti Povodí Vltavy. Investice do ochrany Prahy před velkou vodu dosáhly dosud zhruba čtyř miliard korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Zdražit zóny a část peněz rozdělit lidem bez aut. Praha 7 chce parkovací revoluci

10. dubna 2024  12:13

Praha 7 dlouhodobě řeší nedostatek parkovacích míst a naopak neustále se zvyšující počet aut....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia už nyní blízko účasti v Evropské lize. Jaké vyhlídky mají Sparta a Plzeň?

9. dubna 2024  16:22

Šampioni, nebo druzí jako loni. Slávistickým fotbalistům, kteří se poprvé od loňského října probili...

Celá republika fandí Vsetínu, tuší Slováček. Je rád, že na „svůj“ Lapač nemusí

16. dubna 2024  18:27

Ve Vsetíně se narodil. Na slivovicí provoněném Lapači hokejově vyrostl. Teď klub svého srdce musí...

Červnový transport koní Převalského do Kazachstánu: poletí tři hřebci a klisna

16. dubna 2024

Pražská zoologická zahrada vybrala osm adeptů koně Převalského ve věku od dvou do čtyř let určených...

Autobusy v Praze mají od léta zastavovat jen na znamení, uspoří čas i peníze

16. dubna 2024  17:10

Zastávky autobusů v pražské MHD by mohly být od letošního léta kompletně na znamení. Cílem je...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...