Lidé budou na zastávkách čekat déle. Ilustrační snímek.

Lidé budou na zastávkách čekat déle. Ilustrační snímek. | foto: Yan Renelt, MF DNES

Ropid prodlouží v pražské MHD intervaly. Tramvajím i autobusům

  • 78
Po zářijových škrtech Ropid chystá v pražské MHD další omezení. V lednu a únoru prodlouží intervaly tramvají a autobusů, a to i v pracovní dny. Některé tramvaje budou jezdit jednovozové. Ropid a město škrty zdůvodňují lednovým poklesem počtu cestujících. Omezení budou prozatím platit do poloviny února.

Podle propočtů organizace Ropid, která má na starosti veřejnou dopravu v Praze a jejím okolí, cestuje v lednu a únoru o 8 až 10 procent lidí méně.

"V lednu a počátkem února není v Praze většina studentů vysokých škol, je zde také méně turistů a obecně je poptávka po cestování vzhledem k zimnímu období nižší," řekl šéf Ropidu Pavel Procházka.

Od ledna se proto prodlouží dopolední intervaly tramvají v pracovní dny z 10 na 12 minut, u páteřních linek z 5 na 6 minut. V neděli po desáté večer bude omezen provoz linek 3, 7, 11, 14, 17, 22 a 24. Tramvajová linka 5 bude v pracovní dny jezdit pouze jako jednovozová.

Na prodloužení intervalů se musí nachystat i lidé, kteří využívají městské autobusy. Delší intervaly budou na linkách 101, 106, 107, 136, 143, 151, 158, 176, 197, 213 a 253. O víkendu se prodlouží čekání cestujícím linek 131 a 143.

Náměstek primátora Josef Nosek tvrdí, že na omezení ve výsledku Pražané vydělají. "Chceme ještě operativněji reagovat na poptávku ze strany cestujících. Snažíme se o to, abychom byli schopni přizpůsobit kapacitu dopravy skutečným potřebám. Ušetřené peníze můžeme využít v období zvýšených nároků na přepravu jako právě nyní v době předvánočních nákupů,“ uvedl Nosek.

Organizace Ropid společně s vedením města seškrtala městskou dopravu již v září letošního roku. Rušily se linky nebo měnily jejich trasy. Část změn začal po kritice Pražanů Ropid skrytě vracet do původního stavu. To se týká například linky 218 na Dědinu (více čtěte zde). Na místech, kde se podle dopravních expertů skutečně plýtvá, ale autobusy a tramvaje jezdí beze změn.