ZLATÝ PADÁK. Úředníky na Praze 8 chrání výhodná kolektivní smlouva.

ZLATÝ PADÁK. Úředníky na Praze 8 chrání výhodná kolektivní smlouva. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Zlaté padáky v Libni: nepotřebný úředník si může nárokovat jedenáct platů

  • 0
Kolektivní smlouva z ledna 2014 chrání úředníky z Prahy 8. Pokud zaměstnanec přijde o místo po víc než deseti letech kvůli nadbytečnosti, může požadovat až jedenáct platů. Současný místostarosta Matěj Fichtner tvrdí, že kolektivní smlouva je účelová.

Zlatý padák je pojem, který se v Česku obvykle používá v souvislosti s astronomickým odstupným šéfů státních firem. Napříště se možná začne používat i v souvislosti s Prahou 8. 

Tamní úředníky od loňského roku chrání kolektivní smlouva, která jim v případě výpovědi zaručuje finanční zajištění třeba i na rok.

Nové vedení radnice považuje smlouvu minimálně za podivnou, přisuzuje ji snaze bývalé koalice po volbách ochránit loajální úředníky.

Kolektivní smlouva, kterou má MF DNES k dispozici, byla podepsána v lednu 2014. Obsahuje šest stran a devět článků. Mezi nimi i ten, který popisuje výpočet výše odstupného. 

Průměrné platy na úřadu Prahy 8 za rok 2014

Úředníci si díky kolektivní smlouvě mohou na odstupném přijít i na jedenáct průměrných platů. 

Průměrný hrubý plat referenta včetně odměn 29 000 

Jeho maximální plat 52 000 

Průměrný hrubý plat vedoucího oddělení včetně odměn 37 000 

Jeho maximální plat 67 000 

Průměrný hrubý plat vedoucího odboru včetně odměn 69 000

Jeho maximální plat 95 000 

Poznámka: Platy jsou v korunách 

Zdroj: Úřad městské části Praha 8

To se podle textu odvozuje od délky zaměstnaneckého poměru. V případě, že je delší než jeden rok, dostane úředník tři platy odstupného, sedminásobek mu náleží, pokud pro úřad pracoval sedm a více let. 

Na další peníze má zaměstnanec nárok, jestliže odejde na základě dohody. Úřad mu zaplatí i za měsíce ve výpovědi.

„Tato kolektivní smlouva je jednoznačně účelová. Podpis takového dokumentu je zpravidla slavnostní akt. Tady o ní nikdo ze zaměstnanců prakticky nevěděl,“ tvrdí místostarosta Matěj Fichtner (ANO).

Jenže to není vše. Na úředníky obecně vedle kolektivní smlouvy pamatuje ještě zvláštní zákon, který rovněž upravuje výši odstupného podle délky zaměstnaneckého poměru. 

Úředník, který pracuje pro Prahu 8 více než deset let a teď by o místo přišel kvůli nadbytečnosti, si teoreticky může dohromady nárokovat až jedenáct platů.

Ve srovnání třeba s podmínkami, jaké panují na magistrátu, jde o nepoměr. Podle mluvčí Petry Hrubé má magistrátní zaměstnanec, který pracoval deset let, v případě propuštění pro nadbytečnost nárok nejvýše na pět platů. Podobně je to i v dalších městských částech, které MF DNES oslovila.

Vlivný člen ODS odborářem. Na smlouvě nevidí nic špatného

Bývalé vedení radnice Prahy 8 se ke smlouvě nechce znát. Například exstarosta a nynější zastupitel Jiří Janků (ODS) na dotaz, jestli o smlouvě věděl, reagoval slovy, že má teď na práci něco jiného. „Bude lepší, když se obrátíte na odbory,“ dodal. Obdobně reagovali i další.

Místopředseda místní odborové organizace Martin Cibulka na podmínkách kolektivní smlouvy nevidí nic zvláštního. „V odborech jsme sledovali jediný cíl, ochranu zaměstnance a stabilizaci zaměstnaneckého kádru,“ říká.

Jeho jméno v Praze 8 není zcela neznámé. Martin Cibulka je dlouholetým vlivným členem ODS a podle internetových stránek úřadu figuruje jako zaměstnanec odboru tajemníka městské části. A právě bývalý tajemník Zdeněk Laňka je podepsaný pod kolektivní smlouvou. Ta má shodou okolností platit do příštích voleb, tedy do konce roku 2018.

Cibulka však popírá, že by měl na podobu smlouvy jakýkoliv vliv. Dohoda navíc byla podle něj projednaná s Odborovým svazem státních orgánů, který ji označil za bezchybnou. 

To potvrzuje předseda svazu Jan Rovenský. „Je pravda, že smlouva je poněkud nadstandardní, ale není ojedinělá. Vždy záleží na schopnosti odborů a ochotě zaměstnavatele,“ uvedl.

Na vyplácení náhrad zřejmě brzy dojde

Radnici Prahy 8 nyní čeká reorganizace, a tak se podle místostarosty Matěje Fichtnera zřejmě vyplácení vysokých odstupných nevyhne. 

Fichtner tvrdí, že mzdové náklady ročně spolykají dvě stě milionů, tedy zhruba polovinu všech příjmů městské části. Zbytek výdajů, které se celkem pohybují okolo tři čtvrtě miliardy korun, musí městská část dotovat prodejem majetku.

Už teď se mezi úředníky Prahy 8 hovoří o tom, že propouštění v podstatě začalo. Vzniklo prý i oddělení přezdívané „Černí baroni“, kde se mají shromažďovat nepohodlní zaměstnanci spojení s érou před příchodem koalice ČSSD, ANO a zelených. 

„To je argumentace ODS,“ odpověděl na dotaz o existenci podobného oddělení místostarosta. Uvedl, že pokud se bude teď propouštět, výpovědi se mají týkat hlavně takzvaných černých duší, které na úřadu pracují jen papírově. Těch je podle něj nejméně pět.