Po novém mostě v Čelákovicích projel první vlak, stavba trvala rok a půl

  • 13
Po devatenácti měsících výstavby začal sloužit nový železniční most přes Labe mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi. Odpoledne po něm projel první vlak s cestujícími. Práce ale neskončily a budou pokračovat až do ledna na druhé koleji.

V minulém týdnu se na železničním mostu uskutečnila zatěžkávací zkouška. Po 160 metrů dlouhé nosné konstrukci se projela nákladní auta a vlak o hmotnosti 600 tun. Dnes po 16. hodině po mostě poprvé přejel vlak s cestujícími.

Zprovozněna byla kolej číslo jedna v úseku Káraný a Čelákovice, která bude podle informací Správy železnic nově obsluhovat železniční zastávku Čelákovice-Jiřina. Ta zatím funguje v provizorní podobě, ale do prosince by měla být nástupiště dokončena. 

„Zároveň se vyloučí provoz na 2. traťové koleji. Její rekonstrukce zahrne železniční svršek, spodek, mosty a podchod,“ informovala Správa železnic v tiskové zprávě.

Všechny práce na rekonstruované trati mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi, která má zvýšit rychlost vlaků na 140 kilometrů za hodinu, by měly být dokončeny příští rok v lednu.

18. června 2021