Policie zadržela 17 lidí kvůli obchodu s drogami v příbramské věznici

  • 9
Policisté zadrželi 17 lidí, z toho pět vězňů, kvůli pašování drog do příbramské věznice. Na razii se podílelo 130 policistů a více než stovka dozorců. Hlavními organizátory drogových obchodů byli dva vězni ve věku 41 a 43 let, kteří mobilem úkolovali ostatní členy skupiny a koordinovali jejich činnost.

Rozsáhlá protidrogová razie proběhla 20. února ve věznici Bytíz na Příbramsku.

„Výsledkem akce je 17 osob omezených na osobní svobodě, z toho pět vězňů, ostatní jsou jejich známí, příbuzní či kamarádi,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Drogy a různá léčiva se do střežených prostor věznice dostaly díky organizaci dvou vězňů ve věku 41 a 43 let. Ti se pomocí mobilního telefonu dorozumívali se svými dealery mimo věznici, kteří drogy obstarávali a následně předávali vězňům na venkovním pracovišti.

Návykové látky policie zadržela v doručených zásilkách pro odsouzené a při prohlídkách vězňů.

„Během posledních pár měsíců se snažili propašovat do věznice nejméně 1200 tablet léků a také marihuanu,“ sdělila Schindlová. Z prodeje pak od ostatních vězňů dostávali peníze, nebo drogy měnili za tabák a kávu.

Kromě razie ve vězení byly podle policie provedeny současně čtyři domovní prohlídky a dvě prohlídky jiných prostor. Při nich policisté nalezli léčiva a mobil, přes který se obvinění domlouvali.

Mezi sedmnácti obviněnými bylo pět žen. Celá skupina byla obviněna z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, z šíření toxikomanie a maření výkonu úředního rozhodnutí. V případě odsouzení hrozí obviněným až deset let vězení.