Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). | foto: Praha 5

Pirátského starostu Mazura nahradila v Praze 5 Zajíčková z ODS

  • 37
Zastupitelé Prahy 5 odvolali starostu Daniela Mazura (Piráti) a ostatní radní. Starosta podle nich nezvládal vedení radnice. Následně nová koalice do funkce zvolila dosavadní místostarostku Renátu Zajíčkovou z ODS.

„Máme před sebou důležité projekty, které musíme v krátké době rozpohybovat. Namátkou domy pro seniory, novou školu ve Smíchov City, revitalizaci motolských rybníků, výstavbu důstojné obřadní síně. Musíme být stále aktivní v oblasti dopravy, která nesmí naší městskou část dusit a znehybňovat,“ řekla nová starostka Renáta Zajíčková (ODS).

V Praze 5 vládli Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři ze čtyř stran ale v pondělí kvůli neshodám s Piráty vypověděly koaliční smlouvu a následovalo právě jednání, na kterém padl starosta.

Pro odvolání hlasovaly strany ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5. Novou starostku pak do funkce poslaly hlasy ODS, ANO, TOP 09 a STAN.

Návrh odvolání starosty podal předseda klubu SNOP 05 Jiří Vejmelka. Piráti a SNOP 5 v loňských volbách kandidovali společně, poté se však rozhádali a rozdělili na dva kluby.

Podle zástupců SNOP 5 a ANO starosta nezvládal vedení radnice, což Mazur odmítl. Podle Pirátů jde o zástupný důvod a koaličním partnerům jde ve skutečnosti o to, aby se neřešilo podivné přidělování veřejných zakázek na úřadu městské části. Piráti a SNOP 5 v loňských komunálních volbách kandidovali společně, letos v dubnu se však oba subjekty rozhádaly a původní trojkoalice se změnila ve čtyřkoalici.