ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radim Holiš , Creative Commons

Mladá učitelka přežila tři zástavy srdce. Je to zázrak, říkají záchranáři

  • 147
Při nacvičování vánoční besídky s dětmi zkolabovala ve čtvrtek dopoledne učitelka jedné z mateřských škol na Mladoboleslavsku. Ani ne třicetiletá žena utrpěla tři po sobě jdoucí zástavy srdce, které ji postihly během pár desítek minut.

„Operátoři tísňové linky 155 přijali telefonát, ve kterém volající žádala výjezd záchranářů. Podle prvotních informací se v mateřské školce sesunula k zemi mladá žena, stalo se to bez nějakého vnějšího podnětu. Ženu postihla náhlá srdeční zástava,“ popsala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergová.

Resuscitace v rytmu Rolniček. Naučte se zachránit zraněného

Svědci události zahájili s pomocí operátorek telefonicky asistovanou resuscitaci, na niž navázali po příjezdu záchranáři, kteří pokračovali v oživovacích pokusech a nezbytné medikaci. 

Záhy ale srdce mladé ženy selhalo znovu.

„Záchranáři ji připojili na umělou plicní ventilaci a transportovali do sanitního vozu, kde se ovšem situace opakovala. Pacientce se ještě dvakrát zastavilo srdce, a to i přes podanou medikaci a intenzivní lékařskou péči,“ popsala Effenbergerová. 

Boj o život učitelky tak svedli záchranáři znovu v sanitě, kde bylo nutné srdce defibrilovat dalšími výboji. 

Nejprve sanitka ženu transportovala do spádové nemocnice. „Za dvě hodiny, když už byla pacientka oběhově stabilní, ji posádka rychlé lékařské pomoci přepravila na specializované pracoviště,“ doplnila Effenbergerová.

Nemusíte dýchat z úst do úst, hlavně masírujte srdce, nově radí záchranář

Podle dostupných informací je mladá učitelka hospitalizovaná na jedné z pražských klinik, kde o ni pečují specialisté.

Podle záchranářů je zástava srdce u tak mladého člověka velmi neobvyklá. „Tento případ si budou záchranáři dlouho pamatovat pro jeho neobvyklost a mluví o něm jako o předvánočním zázraku,“ podotkla Effenbergerová.