Polystyren změnil stoletou budovu školy, kritikům připomíná paneláky

  • 561
Radnice v Kamenných Žehrovicích u Kladna nechala v rámci rekonstrukce zateplit budovu základní školy. Projekt nezachoval původní podobu sto let staré stavby. Mimo jiné změnil oblouková okna v průčelí, na kterém už nejsou sochy v nikách. Podle architekta není problém v samotné rekonstrukci, ale ve volbě barev.

Obec k rekonstrukci přistoupila kvůli havarijnímu stavu budovy.

„Opadávala omítka a navíc je celá škola poddolovaná po hlubinné těžbě černého uhlí. Zdůrazňuji, že nejde o historickou budovu ani není památkově chráněna,“ řekla iDNES.cz starostka obce Soňa Černá.

Budova základní školy v Kamenných Žehrovicích před rekonstrukcí

Budova z přelomu 19. a 20. století byla původně postavena ve stylu historismu s prvky secese. Po rekonstrukci zmizely z výklenků na čelní stěně sochy a volbou barev teď lidem škola připomíná spíše domy na revitalizovaných sídlištích. Kritiku s obec vysloužila i na sociálních sítích, kde jsou fotky „před a po“ hojně sdílené.

„Je to odporný, krásná stará budova, dostala trojbarevný plášť a modrá okna,“ napsala na Facebooku školy Romana Ptáčníková. Vedení školy všechny kritiky odkázalo na obec jako zřizovatele s tím, že pedagogický sbor o podobě budovy nerozhoduje.

„Pan architekt navrhl tři varianty barev a představil je rodičům a ředitelce, která výběr nakonec odsouhlasila. Já proti tomu výběru nemám připomínky, mně osobně se to líbí,“ uvedla starostka Černá. Lidé, kteří si na vzhled stěžují, podle ní nejsou z obce a ani nevědí, kde Žehrovice leží.

Sochy budou před budovou, rekonstrukce ještě neskončila

Kromě soch z průčelí zmizela také busta Josefa Jungmanna, která byla nad vchodem. Ta se ale podle starostky přemístí do vestibulu školy, sochy se po zrestaurování přesunou na trávník před budovu.

Podle výsledků soutěže měla stát revitalizace školy 11 milionů korun, zastupitelstvo bude ještě schvalovat dodatečné náklady v ceně okolo tří milionů. Opravy jsou rozděleny do několika etap, během kterých byla například odstraněna vlhkost, opravena kanalizace na toaletách a zařízena nová drenáž okolo budovy. Současný stav není zatím konečný.

„Nyní je to určitým způsobem vytrženo z konceptu. V momentě, kdy se projekt podaří realizovat v celém rozsahu návrhu, tak do sebe jednotlivé kamínky zapadnou a vytvoří jednotný celek,“ řekl iDNES.cz Aleš Miller ze studia Qualit projekty, které stavební úpravy navrhlo.

Agresivní barvy přebijí architekturu

Podle architekta Zdeňka Lukeše došlo k velkým zásahům na budově už před modernizací. Z fotografií pořízených před rekonstrukcí je zřejmé, že z původní dekorace se mnoho nezachovalo.

„Vzhledem k tomu, že se nedochovala původní štuková dekorace a ani se nezachovala všechna okna, tak mi tento zásah nevadí. Původní podobu budovy by sice bylo možné při zateplení zachovat, ale šlo by o mnohem nákladnější variantu,“ uvedl Lukeš.

Mnohem horší je podle něj výběr barevného řešení, které je agresivní a celou stavbu jenom degraduje a přebijí samotnou architekturu.

„Souvisí to s dnešní módou, která se často používá na panelácích, ale právě i na školkách a školách. Výhoda je jedině v tom, že až tato móda pomine, lze budovu jednoduše přetřít,“ dodal.

S moderním vzhledem školy nesouhlasí ani architekt a herec David Vávra. Podle něj zateplením mizí historické fasády, které státním budovám dodávaly na důstojnosti.

„Školy jsou malé paláce vědění, v kterých je ukryta naše budoucnost. Je dobře, když škola vypadá jako škola, nikoliv jako akvacentrum nebo obchoďák, kde je výrazový slovník vždy volnější,“ myslí si o vzhledu Vávra.

Zateplené budovy podle něj působí prefabrikovaně uměle a bez kvalitního odvětrávání zateplení hnije.

„Již odpudivý je dutý zvuk, jaký vydávají, navíc mají nepřirozeně hladký povrch, jaký čekáme spíše v interiéru. Posléze vyžadují umělé větrání a přesto mnohdy hnijí zevnitř,“ dodal.

Jak hodnotíte výsledek rekonstrukce školy v Kamenných Žehrovicích?

celkem hlasů: 8902

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 31. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

pobuřuje mě
pobuřuje mě 7395
nevadí mi
nevadí mi 1027
líbí se mi
líbí se mi 480
Kamenné Žehrovice na Kladensku

Kamenné Žehrovice na Kladensku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz