Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Kamiony budou mít zákaz vjezdu do Prahy, dokud se nedostaví okruh

  • 10
Praha zakáže vjezd vozidel delších než 12 metrů na území města. Novinářům to řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Reaguje tak na vyřazení stavby části městského okruhu mezi D1 a Běchovicemi z prioritního seznamu staveb.

Dostavba části Pražského okruhu vypadla z prioritního seznamu staveb na žádost Evropské komise, protože projekt není dostatečně připraven. Stavby v seznamu měly získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA, které posuzuje jejich vliv na životní prostředí.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) stavba ještě nemá územní rozhodnutí a její schvalování ještě bude složité. Očekává se, že do projednávání vstoupí různé spolky, proto byla dostavba Pražského okruhu vyřazena.

Ovšem vyřazení úseku takzvané stavby 511 bude mít pro obyvatele Spořilova velký dopad. Nachází se zde trojúhelník ulic 5. května, Jižní spojka a Spořilovská, které jsou jedinou možnou cestou z městského okruhu na dálnice D10 a D11. Pražský okruh má odvést z centra tranzitní dopravu, v provozu je nyní zhruba polovina celého okruhu.

Náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek uvedl, že do 14 dnů Praha zakáže vjezd do centra všem automobilům delším než dvanáct metrů.

Magistrát dopracovává seznam silnic se zákazem pro kamiony

„Nerad bych, aby se debata o okruhu smrskla na zákaz, největší průšvih by byl, kdyby se nestavěl. Nicméně v současné době magistrát dopracovává seznam komunikací, kam nebudou smět kamiony vjíždět. Nechte nám osm devět dnů, než jej doděláme. Věcný záměr by měl jít do rady a následně připomínkového řízení,“ řekl Dolínek.

Podle délky se budou auta rozlišovat z toho důvodu, aby nebyl narušen provoz stavebních aut, která běžně mají okolo dvanácti tun, ale jsou kratší než dvanáct metrů.

Dolínek s postupem vlády nesouhlasí, mohl by prý způsobit odklad stavby o další tři až čtyři roky. „Stavba 511 je klíčovou dopravní stavbou. Pro stavbu jsme udělali vše, co můžeme, máme ji ve všech potřebných dokumentech, dokonce Praha vyhrála i soud, kdy podala část starostů žalobu na trasu okruhu,“ řekl Dolínek.

Podporu stavbě vyjádřilo memorandem 16 pražských i mimopražských starostů, k nim se přidala i Praha 11.

,