Nebezpečného recidivistu zadržela policie, střílel a ujížděl na motorce

  • 28
Pražská policie v minulém týdnu zadržela nebezpečného recidivistu, který má od začátku letošního roku na svědomí několik trestných činů. Devětatřicetiletý pachatel je obviněný celkem v osmi případech. Při prohlídkách u něj byla vždy nalezena střelná zbraň a drogy.

„Kriminalistům z pražské Palmovky se v polovině května podařilo shromáždit dostatek důkazů k zadržení šestnáctkrát soudně trestaného recidivisty, který od počátku letošního roku na území hlavního města Prahy páchal trestnou činnost,“ uvedla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová. 

Zadržený je v současné chvíli obviněný ze spáchání trestných činů vydírání, nedovolené ozbrojování, poškození cizí věci, přechovávání omamných a psychotropních látek a jedu a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Obviněný podle mluvčí na začátku roku na Černém Mostě v Praze 14 hrozil dvěma mužům sedících v autě krátkou střelnou zbraní, že jim prostřelí kolena. Následně vystřelil z pistole vedle hlavy jednomu z poškozených a při odchodu jim odcizil několik tisíc korun a prostřelil dveře u vozidla. 

V únoru se zase lekl policistů, opustil své audi a odjel alternativní přepravní službou. Policie u něj poté nalezla střelnou zbraň s nábojem v komoře, padesát gramů pervitinu a vysokou hotovost.

Ve třech případech pak policistům ujížděl na motorce, přestože má podle Siřišťové do roku 2026 vyslovený platný zákaz řízení motorových vozidel.  Jeden případ se stal 2. března, další 16. března a poslední 10. května.

„Obviněný se pokaždé odmítl podrobit testu na přítomnost drog. Při prohlídkách u něj kolegové nalezli speciálně upravené střelné zbraně připravené ke střelbě a několik gramů omamných a psychotropních látek jedu,“ sdělila mluvčí.

Kriminalisté muže zadrželi 14. května. Když přijel autem, počkali, až vystoupí, aby jej opět nemuseli pronásledovat. Protože poté nereagoval na jejich výzvy a snažil se utéct zpět do auta, zpacifikovali ho pomocí donucovacích prostředků. 

„Prohlídkou vozidla byla nalezena střelná zbraň opět s nábojem v komoře, která byla nachystaná v prostoru u řadicí páky spolu s několika noži,“ dodala mluvčí.

Muž je nyní ve vazbě. Hrozí mu až osmileté vězení.

,