Návštěvníky pražské náplavky na Rašínově nábřeží vozily po Vltavě zdarma gondoly, historický dvojstěžník i přívozy. | foto: ČTK

Začíná sezona pražských přívozů, novinkou bude přívoz na Berounce

  • 0
Jaro je tady a s ním i sezona pražských přívozů. Již od této soboty se návštěvníci budou moci přepravit přívozem na další břeh. Novinkou je změna trasy přívozu, který nově propojí Rašínovo nábřeží se Smíchovem. 30. května navíc poprvé vypluje nový přívoz na Berounku.

Zima skončila, je čas spustit na Vltavu pražské přívozy. „V sobotu zahajujeme sezonu na všech našich přívozech, které jsme provozovali v minulém roce,“ říká šéf společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman.

V zimních měsících bylo možné v Praze využít služby dvou převozníků. Jeden pomáhal lidem překonat Vltavu mezi Sedlcem a Zámky, druhý čekal na břehu V Podbabě a když bylo třeba vyrazil se svou lodí do Podhoří.

K celoročním přívozům o víkendu přibudou tři sezonní. Jeden se bude plavit v pravidelných intervalech mezi Lihovarem a Veslařským ostrovem, další mezi Lahovičkami a Nádražím Modřany, poslední bude tradičně vyplouvat z Císařské louky.

„Zásadní novinkou letošní sezony bude právě změna trasy přívozu P5, který bude nadále obsluhovat Císařskou louku, ale nově propojí výtoňskou a smíchovskou náplavku,“ říká Tomáš Prousek z odboru projektování dopravy společnosti Ropid.

Mezi Kazínem a Mokropsy

Nová trasa jednoho z přívozů není jedinou letošní novinkou, které Pražské Benátky chystají. „V sobotu 30. května poprvé vypluje nový přívoz na Berounku,“ popisuje Bergman.

Pražské přívozy

P1 (Sedlec - Zámky)

V provozu: 5:25 - 20:00

víkendy 6:45 - 20:00

Jezdí na požádání dle potřeby

P2 (V Podbabě - Podhoří)

V provozu: 5:25 - 22:00

víkendy 6:30 - 22:00

Jezdí v intervalu 7,5 - 15 minut

P3 (Lihovar - Veslařský ostrov)

V provozu 6:00 - 22:00

víkendy 7:00 - 22:00

Jezdí v intervalu 20 minut

P4 (Dětský ostrov – Národní divadlo-Hollar)

Přívoz není v provozu

P5 (Císařská louka - Výtoň - Náplavka Smíchov)

V provozu: 8:00 - 20:00

Jezdí v intervalu 30 minut, v sobotu dopoledne pak každých 15 minut

P6 (Lahovičky - Nádraží Modřany)

V provozu: 8:00 - 20:00

Jezdí na požádání podle potřeby

 

Platí od soboty 28. března 2015

Přívoz se bude prioritně plavit mezi osadou Kazín, která je součástí pražských Lipenců, a Mokropsy. Vyplouvat bude vždy „v půl a celou“.

Třikrát ze den se pak uskuteční vyhlídková jízda od černošické lávky, nedaleko vlakové zastávky, až k železničnímu mostu u Všenor.

Otázkou zatím zůstává, jak se bude na přívozu Kazín platit. Trasa se totiž nachází na hranici Prahy a Středočeského kraje. „Zda bude možné jezdit na Opencard jako v případě ostatních přívozů, se teprve uvidí. O jízdném nyní jednáme,“ vysvětluje Bergman.

O přívoz na Berounce dlouho usilovali právě obyvatelé osady Kazín. Někteří totiž v současnosti musí chodit na nejbližší zastávku MHD i několik kilometrů pěšky.

Podle Bergmana však v minulosti nebylo možné kvůli zanesenému dnu řeky lodě na Berounku nasadit.

Na přelomu roku však bylo koryto vybagrováno a letos tak může přívoz konečně vyplout.

Další přívoz je v přípravě

Na převozníka by ještě letos mohli lidé narazit také na břehu Holešovic. Plavidlo, které by brázdilo řeku právě mezi břehem Holešovic, Karlína a ostrovem Štvanice, prosazuje radnice sedmé městské části.

Podle posledních informací by letos skutečně mohl vyplout. Úřad ale musí nejdříve vyřešit financování. Měsíční náklady na provoz se totiž podle odhadů vyšplhají na 100 tisíc korun.

Vedení radnice, které chce, aby přívoz fungoval od dubna do září, tolik peněz na přepravu cestujících dát nemůže. V současné době proto jedná s magistrátem a Ropidem o tom, jak peníze najít jinou cestou.

„Bavíme se o možnosti, že bychom zaplatili 300 tisíc korun, které máme na přívoz vyčleněné, a část peněz bychom pak dostali od města,“ popisuje zástupce starosty Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Nový přívoz propojí Rašínovo nábřeží se Smíchovem.

Podle něj však přívoz zcela jistě v dubnu nevypluje. Jako nejbližší reálný termín odhaduje místostarosta začátek července.

Společnost Pražské Benátky chystá do budoucna další novinky. Plánuje například představit Pražanům nové lodě, které by mohly mít historickou podobu. Přívozy by nově mohly být také bezbariérové. „Zatím ale nechci říkat víc, abych to nezakřikl,“ zakončuje Bergman.