Rostislav Zámečník (nalevo) a o rok mladší Rostislav Soukop jsou obžalovaní z únosu, zmlácení a pobodání dvou mužů u Mladé Boleslavi. | foto: Jan Bohata, MF DNES

Soud snížil trest za loupežnou vraždu v poli, kumpáni dostali 23 a 14 let

  • 1
Za vražedný útok a oloupení dvou mužů v poli u Bukovna nedaleko Mladé Boleslavi loni v dubnu si Rostislav Zámečník odpyká 23 let. Jeho společník Rostislav Soukop dostal 14 roků za loupež ublížení na zdraví a další delikty. Rozhodl o tom dnes senát Vrchního soudu v Praze.

„V případě Rostislava Zámečníka soud skutek kvalifikoval správně, útočil proti obětem razantně. Že jedna z nich přežila, je jen zásluhou shody okolností. Jinak je tomu v případě Rostislava Soukopa,“ zdůvodnil dnes rozhodnutí soudce Jiří Lněnička.

Podle soudu ale není prokázána předchozí domluva obžalovaných o tom, že oba muže usmrtí. „Proto je třeba Soukopovo jednání kvalifikovat jinak. Podílel se ale na vylákání poškozeného do auta,“ vysvětlil rozsudek soudce Jiří Lněnička.

V kauze již loni v listopadu rozhodoval Krajský soud v Praze, ten Zámečníkovi za loupežnou vraždu a pokus o stejný trestný čin vyměřil výjimečný trest 23 let (psali jsme zde). Jeho společník Soukop za stejné delikty dostal 19 let, což je trest na horní hranici základní sazby. Rozsudek ihned napadli obhájci a jejich mandanti.

Vrchní soud v Praze skutečně také rozsudek v Soukopově případě změnil zmíněným způsobem. Rozhodnutí o vině a trestu v kauze jeho komplice zůstává nezměněno.

Policie pochybila

„Nebyly provedeny všechny potřebné důkazy. Rekonstrukce činu byla provedena jen se Soukopem, nikoli ale mým klientem. Měly by být znovu hodnoceny kamerové záznamy z inkriminovaného dne,“ zaútočil dnes na rozsudek Zámečníkův advokát Petr Klíma. Ten také zpochybnil Soukopovu výpověď, která jeho mandanta pomohla usvědčit.

„Navrhuji proto Zámečníka obžaloby zprostit,“ navrhl obhájce. Soukopův advokát zdůraznil, že jeho klient oběti poranil jen dvěma ranami rukou. „Neexistují ale žádné důkazy, že se Zámečníkem aktivně spolupracoval též na útoku proti životu poškozených,“ kategoricky tvrdil Soukopův advokát. Ten žádal mírnější posouzení činu i trest.

„Odvolání Zámečníka se mi jevilo poněkud chaotickým,“ zdůraznila mimo jiné státní zástupkyně. Ta navrhla kvalifikaci a trest ponechat jako správné.

„Policisté se dopustili během vyšetřování mnoha pochybení. Na místě činu jsem ani nebyl,. Byl jsem zbaven práva na spravedlivý proces. Soud vycházel jen Soukopovy výpovědi, které ale nesouhlasí s důkazy,“ zdůraznil dnes ve svém obsáhlém vyjádření Zámečník.

„Skutku lituji. Je mi líto smrti i těžkého ublížení druhého muže. Vypovídal jsem pravdivě, bez nátlaku a podle toho, jak jsem si věc pamatoval. Nepodílel jsem se na útoku proti jejich životu. Věřil jsem Zámečníkovi, že jejich zranění nejsou vážná a přivolal bych jim pomoc,“ uvedl jeho společník Soukop.

Výlet na smrt

Zámečník se Soukopem loni v noci 23. dubna vyvezli postupně dva muže, s nimž před tím notně pili v baru v Mladé Boleslavi. Proviněním první oběti mělo být to, že sexuálně obtěžoval Zámečníkovu přítelkyni. „Přišlo mi to jako dobrý nápad ho takhle vytrestat,“ přiznával Soukop.

Oběť vyvezli podle rozsudku Zámečníkovým Fordem Mondeo na odlehlou cestu u Bukovna nedaleko Mladé Boleslavi. Zde ho Zámečník razantně napadl sérií ran a kopanců. Poté mu vzal 12 tisíc korun a oběť nechal ležet u pole. O peníze se podělil a oba muži se vrátili do baru.

Tam o pár desítek minut dostali po hádce v „páce“, přetlačované, do sporu s obětí číslo dvě. Tu obžalovaní vylákali ven a po pár ranách ho nacpali do kufru Zámečníkova Fordu. Následovala další cesta na opuštěné místo u Bukovna, kde již ležela oběť číslo jedna.

Zde následoval další útok, Zámečník oběti napadl sérií ran nožem. To údajně Soukop neviděl, prý seděl již v autě. „Rosťa dvakrát vyběhl ven. Pak se vrátil a řekl, že se postaví na nohy,“ vypověděl Soukop. Obžalovaní se poté podělili o uloupených 2 400 korun, vrátili se do Mladé Boleslavi a šli na tah po nočních podnicích.

Cesta na Slovensko

Druhý z unesených mužů atak nepřežil, oběť číslo jedna jen shodou šťastných náhod. Pár hodin po činu jej totiž nalezl kolemjdoucí (psali jsme zde).
V kritickém stavu jej posléze vrtulník transportoval do jedné z pražských nemocnic, kde postupně prodělal 10 operací.

Zámečník bezprostředně po činu ujel z Mladé Boleslavi, v Brně zahodil oblečení, které měl na sobě v noci 23. dubna a koupil si nové. Poté zamířil na Slovensko, kde jej policie na základě mezinárodního zatykače zatkla. „Neutíkal jsem, jen jsem jel za přítelkyní,“ komentoval kvapný odjezd z Čech.

Zámečníka policisté ze Slovenska po měsíci eskortovali do Čech. Jeho společníka Soukopa detektivové zatkli již 26. dubna 2016. Při výsleších se Soukop od počátku doznával, hlavní podíl na obou vražedných útocích však svaloval na spoluobviněného.

Pro oba obžalované nejde o první střet s paragrafy, Soukop má za sebou šest trestů. A to za majetkovou i násilnou kriminalitu, včetně loupeže. Zámečník měl již 15 konfliktů s paragrafy a to i za ublížení na zdraví. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je již pravomocné.

24. dubna 2016