Replika Legiovlaku z 1. světové války

Replika Legiovlaku z 1. světové války | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zloděj vypáčil vitrínu v Legiovlaku, odnesl originální medaile za tisíce

  • 12
Neznámý pachatel v neděli na žižkovském nákladovém nádraží vypáčil jednu z vitrín z repliky vlaku Legionářů, tzv. Legiovlaku a odnesl si originální medaile za 30 tisíc korun. Pachatele hledá policie.

Set 12 originálních legionářských medailí se podle Jiřího Charfreitaga z Československé obce legionářské ztratil v neděli během jedné z prohlídek.

Zloděj si z vlaku, který stál na Nákladovém nádraží Žižkov, odnesl pamětní medaile několika střeleckých pluků a strojírenské roty, pamětní odznak 10. střeleckého pluku, pamětní medaili za Zborov a dvě carské medaile.

„Je to pro nás velká ztráta a hlavně obrovské zklamání. Přesto, že je na Legiovlaku stálá posádka, zjistili jsme to až v pondělí ráno,“ uvedl mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko.

Mezi zrekonstruovanými vagóny je i obytný vůz, plošinový vůz s obrněným automobilem nebo sanitní vagón. V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále.