Výtvarník Černý namířil na Pražský hrad obří vztyčený prostředníček

  • 2673
Na Vltavě v centru Prahy se ráno objevil obří vztyčený prostředníček, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrový fialový objekt na pontonu sem umístil sochař David Černý, vyjádřil jím svůj názor na politiku prezidenta Miloše Zemana. Dílo je zakotvené mezi mostem Legií a Karlovým mostem.

"Je to normální fakáč těm zm***m komunistickejm zasr**ejm na Hradě," komentoval své dílo výtvarník v esemesce pro iDNES.cz. "Nápad vznikl z nasr***sti na Zemanovy probolševický praktiky nabourávající zásady demokracie. A podílela se na tom spousta mých kamarádů," doplnil.

Výběr děl sochaře Davida Černého

  • Růžový tank - Přemalování tanku v Praze na Smíchově.
  • Kůň - Socha sv. Václava sedícího na břiše mrtvého koně (visí v pasáži Lucerna v Praze).
  • Babies - Obří plastová miminka na věži žižkovského televizního vysílače v Praze.
  • Entropa - Plastika, která byla v rámci prezentace českého předsednictví EU instalována v lednu 2009 na bruselské budově Rady EU. Plastika se skládá z obrysů zemí EU, přičemž každý je zobrazením stereotypu nebo předsudku spojeného s daným státem.
  • London Booster - Typický londýnský patrový autobus s obrovskými plechovými pažemi, na kterých dělal kliky. Sloužil jako poutač před Českým domem v době olympijských her 2012.

Černý podpořil v prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, soupeře nynější hlavy státu Miloše Zemana.

Pracoval také na vizuální stránce volební kampaně TOP 09 před nadcházejícími sněmovními volbami, která šéfa strany Schwarzenberga stylizuje do role filmového agenta Jamese Bonda.

Ruka se vztyčeným prostředníkem připlula při východu slunce do centra Prahy od Smíchova, kde sídlí centrum současného umění MeetFactory. Za asistence členů Pražské paroplavební společnosti byl ponton se sochou ukotven k vltavskému dnu.

Sochu jsem zatím neviděl, řekl prezident

Prezident Zeman, který je nyní na návštěvě Ukrajiny, nechtěl objekt na Vltavě komentovat. "Zatím jsem to neviděl, takže se k tomu nemohu vyjadřovat," vzkázal prostřednictvím své mluvčí Hany Burianové.

Stejně tak nebude výtvor na Vltavě komentovat ani pražský magistrát.

"My neudělujeme pro podobné akce žádné povolení, takže s tím nic dělat nebudeme. A nebudeme se k tomu ani vyjadřovat," řekla iDNES.cz mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Povolení k umístění pontonu na Vltavě uděluje Pražská plavební správa. "Ta povolení v tomto případě vydala 16. října 2013," sdělila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

"Vydali jsme souhlas s dočasným umístěním, posuzujeme, zda objekt neohrožuje plavební provoz. Nikterak ale neposuzujeme to, co se na plavidle nachází," vysvětlil Hynek Beneš z Pražské plavební správy.

Vztyčeného prstu si všimla i BBC

Nového díla Davida Černého si všimli i na portálu BBC

Nové dílo Davida Černého během dne zaznamenali i v zahraničí. Server BBC komentuje vztyčený prst jako "poselství levicovému prezidentovi Zemanovi a politické straně, kterou založili jeho příznivci".

Prostředníček na Vltavě je zvětšený, proti prstu na ruce má o dva klouby navíc. Černý se před několika lety podílel na iniciativě S komunisty se nemluví, i v té použil pro výtvarné materiály stejné gesto. Prostředníček byl navíc porostlý ostny.

Urážlivé gesto vztyčeného prostředníčku je značně rozšířené a v oblibě ho mají i čeští politici. V únoru 2007 ho použil v parlamentu tehdejší premiér Mirek Topolánek. Později vysvětloval jeho význam jako neverbální komunikaci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

O rok později gesto použil Kalousek vůči tehdejšímu poslanci Davidu Rathovi poté, co Rath zmínil Kalouska v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v České republice.

Zpěvák Karel Gott zvedl prostředníček dokonce v televizi. Poslal ho těm, kteří mu nepřáli medaili za zásluhy pro Českou republiku.

Líbí se vám nové dílo výtvarníka Davida Černého?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 24. října 2013. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 31291
NE
NE 5981
,