Bodies | foto: iDNES.cz

Policie výstavu těl nezakázala, starosta Prahy 7 se obrátí na soud

  • 17
Policie odmítla zabavit exponáty, které jsou na výstavě vypreparovaných lidských těl. Žádal o to starosta Prahy 7, na jejímž území výstava probíhá, Jan Čižinský. Zamítavě mu odpověděla také čínská ambasáda, které starosta napsal dopis. Čižinský se teď pokusí získat od soudu souhlas těla pohřbít.

„Měl jsem podezření, že těla patří čínským státním příslušníkům, obrátil jsem se proto na čínskou ambasádu. Odpověděla poměrně rychle. Napsala, že o výstavě a vystavovaných tělech nemá žádné informace,“ řekl redakci iDNES.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL / Trojkoalice).

Protože však nesmí zasahovat do soukromých prostor, požádal o spolupráci policii, která takovou pravomoc má.

„Policie mi napsala, že má sice právo vstupovat do prostor, kde se nachází podezřelý člověk, v tomto případě to však považuje za silně invazivní nástroj a požaduje vykonatelný rozsudek nebo rozhodnutí správního orgánu,“ dodal Čižinský.

Obrátí se proto na soud. Vzhledem k tomu, že výstava za čtyři týdny končí, se spíš bude snažit soud přesvědčit, že se výstava nemá do Prahy už nikdy vracet.

Čižinský přišel s nápadem těla pohřbít koncem května. Uvedl, že je podle něj výstava neetická a obrátil se proto na Ministerstvo pro místní rozvoj (MPMR), které mu odepsalo, že má radnice ze zákona pohřbívací povinnost. Protože se ale jedná o těla cizích státních příslušníků, odkázalo ho MPMR právě na čínskou ambasádu (víc zde).

Organizátoři už dřív uvedli, že se na těla zákon o pohřebnictví nevztahuje. Podle kurátorky Body the Exhibition Květy Havelkové je podle současných zákonů výstava v Česku zcela legálně a přináší návštěvníkům poučení.

Kontroverzní výstava se do Prahy vrátila v únoru po pěti letech. Ukazuje dvacet celotělových a k tomu tři sta dalších exponátů pocházejících ze skutečných lidských těl. Výstava je z dílny amerických producentů, těla podle médií pocházejí z Číny (víc o výstavě zde).