Prostřednictvím protestní akce chtějí zástupci spolku zároveň „posvítit na...

Prostřednictvím protestní akce chtějí zástupci spolku zároveň „posvítit na pochybné prošetřování celé kauzy“. (20. prosince 2020) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Vltavu rozzářila světýlka Milionu chvilek. Měla připomenout otrávenou Bečvu

  • 141
Svíčky v neděli večer rozzářily řeku Vltavu mezi mostem Legií a Karlovým mostem v Praze. Protest spolku Milion chvilek pro demokracii měl připomenout zářijovou ekologickou katastrofu na Bečvě a zároveň dlouhé a „pochybné prošetřování celé kauzy“. Neznámý viník otrávil únikem kyanidů tuny ryb a další živé organismy v řece Bečvě v září 12. září.

Pořadatelé protestu poukazují na chování České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Povodí Moravy, města Valašské Meziříčí, vlády a ministerstva životního prostředí. Vyčítají jim různá pochybení.

Mezi ty nejzávažnější patří „zaštiťování se neexistujícím informačním embargem, pozdní odběry vzorků, obhajování soukromých firem dříve, než byly dostupné výsledky řádného vyšetřování, pozdní informování veřejnosti a celkově vágní a nepřesná komunikace,“ uvedl spolek.

„Všechny tyto kroky výrazně narušují důvěru občanů ve státní instituce. A obnovení důvěry může trvat možná stejně dlouho jako obnovení života v mrtvé Bečvě. Spolek Milion Chvilek chce proto prostřednictvím protestní akce připomenout otravu řeky a zároveň si posvítit na pochybné prošetřování celé kauzy,“ dodali zástupci spolku.

Pátrání po viníkovi otravy řeky Bečvy vázne, inspekce začala mlčet

Do Bečvy vypustil jedovaté láky neznámý pachatel 20. září tohoto roku. Ekologická havárie postihla řeku ve zhruba čtyřicetikilometrovém úseku od Valašského Meziříčí po Přerov.

Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb.

O zářijové havárii, kdy se otrávila Bečva, vím až z médií, řekl Brabec

Případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování končí v neděli. Během podzimu došlo ještě k několika dalším méně vážným incidentům.

Ministr životního prostředí Richars Brabec na začátku prosince řekl, že kvůli únikům ČIŽP kontroluje 15 firem, včetně chemičky Dezy, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Deza inspekci životního prostředí neinformovala o provozní události, která podle jejího mluvčího „neměla charakter havárie a z podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě“ z 20. září, i když měla.

,