Krejčířova vila půjde znovu do dražby. Vandalové už sebrali, co mohli

  • 85
Dnes jsou to dva roky, kdy v Černošicích hasiči zasahovali celou noc u požáru střechy vily po podnikateli Radovanovi Krejčířovi, který si aktuálně odpykává trest v Jihoafrické republice. Zatímco samotná budova chátrá, v listopadu již poněkolikáté zamíří do dražby.

Rozsáhlý požár zachvátil střechu vily okolo druhé hodiny ráno 20. srpna 2019. Kvůli nepřístupnému terénu bylo pro hasiče komplikované dostat požár pod kontrolu, ale po devíti hodinách se jim to podařilo.

Následně začalo vyšetřování, při kterém se ukázalo, že v objektu byl odpojen proud i plyn, hasiči proto technickou závadu vyloučili a šlo nejspíše o úmysl, nebo nedbalost. 

Vila je od útěku Radovana Krejčíře v roce 2005 opuštěná a stala se oblíbeným místem vandalů a průzkumníků opuštěných domů. Během let se tak z domu ztratilo všechno, co se dalo nějakým způsobem zpeněžit. Zmizely metry kabelů, kovové části vzduchotechniky, a v posledních měsících i mohutná zadní vrata.

Nový majitel se hledá od roku 2016, ale zatím neúspěšně. Zatím poslední pokus o dražbu, celkem sedmý v pořadí, skončil loni v srpnu. Vyvolávací cena byla 21 milionů korun, asi polovina odhadní ceny. Další pokus o vydražení začne 23. listopadu se stejnou vyvolávací cenou.

Manželka odsouzeného podnikatele se také pokusila dosáhnout přepsání vily na stát z důvodu, že nemá prostředky se o budovu starat. Krajský soud v Praze ale její žádost v červnu zamítl.