Prahu postihl masivní výpadek elektřiny, nejezdily tramvaje ani metro

  9:05aktualizováno  13:03
V několika zejména centrálních čtvrtích Prahy před devátou hodinou vypadly dodávky elektřiny. Příčinou byla závada rozvodny na Chodově. Zastavily se tramvaje v centru města, na celém pravém břehu Vltavy a na chvíli i celá linka metra C. Kolem půl desáté se začaly dodávky obnovovat, do půl jedenácté se je podařilo stabilizovat.

„Dnes v 8:48 došlo v rozvodně 400 kV ČEPS na Chodově v Praze k technické poruše, která způsobila výpadek dodávek elektrické energie na území některých městských částí. Napětí v Praze bylo krátce po půl desáté obnoveno, rozvodna Chodov je již pod napětím,“ uvedla na Twitteru Hana Klímová za společnost ČEPS, provozovatele přenosové soustavy.

K události se vyjádřila i policie, podle níž byla příčinou opravdu technická závada, nikoli například kybernetický útok.

Firma ČEPS později upřesnila, že výpadek nastal kvůli ochraně tlaků izolačního plynu, která způsobila vypnutí rozvodny. „Tato automatika chrání zařízení při poklesu nebo ztrátě izolačního plynu, čímž předchází vzniku poruchy na elektrickém zařízení. Konkrétní technické příčiny se nyní zjišťují,“ sdělil Lukáš Hrabal z tiskového oddělení ČEPS.

Pražská energetika v 10:10 konstatovala, že už neeviduje žádnou poruchu většího rozsahu. Konec výpadku datuje k 9:40, trval podle ní tedy necelou hodinu. Dozvuky se však projevovaly i později.

Pražský radní Jan Chabr ČTK řekl, že problém je v tom, že rozvodna na Chodově má nedostatečnou kapacitu přívodních kabelů, což je prý dlouhodobý problém. Oprava na Chodově podle něj potrvá ještě asi dvě hodiny.

Padal i internet

Přerušení dodávek elektřiny znamenalo i výpadek některých internetových sítí. „Drobnější výpadky jsme zaznamenali. Páteřní technologie jsou obvykle umístěné v lokalitách, které jsou kromě záložních baterii vybavené také generátory elektřiny,“ uvedl ředitel sdružení NIX.CZ Adam Golecký. NIX.CZ provozuje hlavní propojovací internetový uzel v ČR.

Vážné problémy neměl ani operátor O2. „Část zákazníků se mohla v dotčených oblastech setkat s nefunkčním připojením k pevnému internetu. To trvalo jen pár desítek minut a podařilo se velmi rychle opět vrátit do normálu,“ řekla ČTK mluvčí Veronika Zachariášová. Vodafone problémy ve své síti nezaznamenal.

Český rozhlas má podle mluvčího Jiřího Hošny kompletní výpadek webů iRozhlas a Rozhlas.cz kvůli technickým problémům u subdodavatele, který rozhlasu poskytuje serverovou infrastrukturu. Pravděpodobně mu nenaběhly záložní zdroje. Mimo provoz je i web ČT24.

Zasažené bylo výrazně pravobřežní centrum Prahy, ale i jiné městské části. Každou z částí infrastruktury zasáhl různou měrou.

„Výpadek napájení způsobil zastavení všech tramvají v centru města a na celém pravém břehu Vltavy. Nejede linka C metra. Dále nejedou tramvaje v Podolí, Braník, Modřany, Bělehradská, Nusle, Michle, Spořilov, Želivského, Strašnice, Hostivař, Žižkov, Hloubětín a Lehovec,“ uvedl po deváté hodině na webu dopravní podnik.

Zatímco v centru města se v řádech desítek minut podařilo do tramvajové trakce dostat proud odjinud, východ města měl problém i před desátou. „Od 9:37 nejede úsek tramvají Zahradní Město - Hostivař a Harfa - Lehovec,“ uvedl dopravní podnik.

„V Ječné ulici nejely tramvaje asi pět minut, semafory šly a pak se to rozjelo,“ hlásil zpravodaj iDNES.cz. Další redaktorka kolem půl desáté oznámila, že se daly do pohybu tramvaje ve Vršovicích.

Tou dobou se podle zpravodaje iDNES.cz rozjelo i metro na lince C. Jeho výpadek podle dopravního podniku trval devět minut.

Společnost ČEPS před devátou hodinou přestala dodávat elektřinu Pražské energetice (PRE), která se pak snažila dostat proud do postižených oblastí z jiných rozvoden, například v Malešicích, uvedl mluvčí PRE Petr Holubec. Hrubým odhadem mohla přijít o dodávky až čtvrtina odběratelů.

„V tu chvíli se ocitly bez elektřiny především centrální části hlavního města Prahy, ale také Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4,“ řekl Holubec.

„Přibližně deset minut před devátou jsme my jako Pražská energetika přestali dostávat elektřinu z nadřazené přenosové soustavy, a to konkrétně ze 400 kV rozvodny ČEPS na Chodově,“ dodal.

Podle Holubce jde o velký zásah do dopravy, chodu úřadů, ale i obchodů a služeb. „Je to velmi nepříjemné, nezpůsobili jsme to, omlouváme se,“ řekl Holubec. Poznamenal, že podobný výpadek nebyl v Praze několik let.

České firmy nejsou na blackouty připravené. Chybí jim i záložní zdroje

Problém omezil i vlaky. „Z důvodu výpadku dodávky elektrického proudu v úseku Praha-Braník - Vrané nad Vltavou je silně omezen provoz na trati,“ napsal PID. Týká se to linek S8, S88.

Hasiči uvedli na Twitteru, že vyjíždějí k lidem, kteří uvázli ve výtahu. „Od začátku výpadku energie evidujeme asi dvě desítky takových případů,“ upřesnili kolem půl desáté.

„Měli jsme také dva případy, kdy lidé hlásili kouř ze střechy, ale byl to kouř ze startujících dieselagregátů,“ dodal mluvčí hasičů Martin Kavka.

Naopak výpadek nijak nepocítilo pražské letiště, nemocnice v zasažených oblastech bez větších potíží najely na své záložní zdroje.

Tísňové linky fungovaly bez omezení. Zdravotničtí záchranáři vyjížděli ke dvěma pacientům, kterým v domácích podmínkách selhával kyslíkový přístroj.

Blackouty i v letech 2013 a 2017

Podobné výpadky postihly Prahu i v nedávné minulosti. V roce 2013 vybuchla mezi Kunraticemi a Šeberovem rozvodna elektřiny a vypukl v ní požár. Tehdy byla bez elektřiny téměř polovina hlavního města.

Další výpadek proudu postihl Prahu v únoru 2017, tehdy byl, stejně jako dnes, problém v rozvodně na Chodově. Ta je v provozu od roku 1997. Před třemi lety ji nechala společnost ČEPS za zhruba 300 milionů korun zrekonstruovat a rozšířit její kapacitu.

Hlavní město je v běžném provozu napájeno třemi vstupními rozvodnami, a to v Řeporyjích, na Chodově a v Malešicích. Čtvrtá rozvodna má do budoucna vzniknout v pražských Čimicích. Podle dřívějších informací společnosti ČEPS by měla stát v roce 2025.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V centru Prahy boural miliardář Karel Janeček. Svým vozem sjel ze silnice

24. března 2024  14:13

Miliardář a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Janeček v neděli boural se svým luxusním vozem...

Chutnalo? Určíme dýško. Test pražských restaurací odhalil zakázané praktiky

21. března 2024

Premium Zatímco Češi z celé země si zvykli i díky kampani města přijíždět poznávat Prahu, v historickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vinen, vyslechl si hejtman Krkoška u soudu. Krátce poté oznámil rezignaci

21. března 2024,  aktualizováno  11:20

S peněžitým trestem 200 tisíc korun odešel dnes od Obvodního soudu pro Prahu 2 hejtman...

Dům musí zbourat i s unikátní plastikou, památkářům z fasády nešla sundat

22. března 2024  13:45

Společnost Urban Developers and Investors, která pracuje na bytové výstavbě poblíž nádraží na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kouř nad centrem Prahy. Hořelo na střeše hotelu u Václavského náměstí

28. března 2024  12:22,  aktualizováno  13:59

Z vnitrobloku budovy ve střední části pražského Václavského náměstí stoupal dnes kolem poledne...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...