17:09

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Další vývoj situace okolo výbuchu v areálu v Kralupech pro vás budeme sledovat v běžném zpravodajství.

16:15

„Ozvala se ohlušující rána a všechno se začalo třást. Otřesy byly cítit i pod nohama,“ popsal redaktorce MF DNES okamžik po výbuchu jeden z pracovníků, kteří v sousedním městě Veltrusy pracují na stavbě. Podle nich byl krátce po explozi cítit ve vzduchu plyn.

15:36

Těla pracovníků, kteří při výbuchu zemřeli, jsou kvůli vyšetřování stále na místě a ohledává je tým koronerů.  Mluvčí Unipetrolu zároveň potvrdil, že jde o externí pracovníky dodavatelské firmy.

14:56

Na místě jsou tuto chvíli také dva inspektoři z Inspektorátu bezpečnosti práce.

„Budou se zajímat o souvislosti s bezpečností práce a zda byl dodržován technologický postup,“ řekl náměstek generálního inspektora Jiří Macíček v rozhovoru pro Českou televizi.

Podle Macíčka patří práce v chemickém průmyslu k nejrizikovějším. Pokud inspektoři shledají, že firma při manipulaci s prázdnou nádrží na pohonné hmoty pochybila, mohou uložit pokutu až do výše dvou milionů korun. Konečné závěry by měly být během dvou až tří měsíců.

14:47

V době exploze u nádrže podle informací ČT pracovalo deset lidí.

14:45

Na místě už zůstávají pouze dvě jednotky podnikových hasičů, dobrovolné i profesionální jednotky už z místa odjely. V areálu je podle dostupných informací 15 podobných nádrží jako je ta, kde exploze nastala. Další výbuch nehrozí.

14:15

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl potvrdil, že v areálu vybuchla jedna ze skladovacích nádrží. Zároveň upřesnil, že chemička byla v režimu útlumu před plánovanou odstávkou, kdy na místě pracují i externisté. Část zaměstnanců externích firem byla podle něj v areálu již dnes.

13:03

V rafinérii probíhá takzvaná zarážka, jedná se o odstávku provozu určenou k pravidelnému servisu a modernizaci technologií. Ta současná je největší v celé historii rafinérie.

„Zarážka je plánované zastavení výroby, jehož primárním důvodem je pravidelná údržba všech technologií v areálu. Je to také příležitost realizovat investiční projekty a technologické změny,“ sdělil Jaroslav Hacko, výrobní ředitel rafinérie v Kralupech nad Vltavou skupiny Unipetrol

Během zarážky v areálu pracuje vedle 350 zaměstnanců rafinérie dalších zhruba 1 500 pracovníků externích

13:02

Šéf traumacentra nemocnice Královské Vinohrady odpoledne uvedl, že popálený pacient je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Druhý z mužů leží v motolské nemocnici.

12:42

Kvůli výbuchu v kralupské chemičce zatím nebylo nutné svolat městský ani krajský krizový štáb.

12:40

Výbuch v areálu chemičky nastal přesně v den, kdy před 73 lety Kralupy zažily ničivý nálet amerických bombardérů. Oběti na životech a škody byly tak vysoké, že se Kralupům začalo přezdívat české Drážďany.

12:22

„Vyšetřovatel je na místě chvíli. Myslím si, že přesnou příčinu dnes ani znát nebudeme. Každopádně žádný další výbuch nebo požár nehrozí,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

12:19
22.března 2018 v 12:20, příspěvek archivován: 22.března 2018 v 12:22

Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodinám obětí dnešního výbuchu v Kralupech nad Vltavou. Dvěma raněným chci zároveň popřát brzkou rekonvalescenci.

12:16

Vyšetřovatelé na místě vyslýchají první svědky exploze. Do ovzduší neunikly žádné škodliviny a další výbuch podle hasičů nehrozí.

12:10
22.března 2018 v 11:49, příspěvek archivován: 22.března 2018 v 12:10

Drážní #hasiči #szdc zasahují s technikou u výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou. #hzs #zeleznice #sždc https://t.co/gytjwJwqb1

11:56
22.března 2018 v 11:52, příspěvek archivován: 22.března 2018 v 11:56

Na jednání s generálním tajemníkem NATO v Bruselu právě čtu tragickou zprávu o šesti mrtvých v chemičce v Kralupech nad Vltavou. Chci vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým.

11:50

Místo exploze navštívil i ministr vnitra Lubomír Metnar, krátce promluvil se zasahujícími hasiči.

11:32

„Můžu potvrdit, že v našem areálu došlo k mimořádné události. Zasedá krizový štáb,“ vyjádřil se prozatím mluvčí firmy Unipetrol, pod kterou Synthos spadá, Pavel Kaidl.