Vrchní soud snížil Lotyšům trest za ubití muže v autobusu na Smíchově

  • 22
Vrchní soud v Praze snížil tresty pro dva Lotyše, kteří loni ubili pasažéra v autobuse na Zlíchově. Dvaačtyřicetiletý Olegs Lukjanovs a devětadvacetiletý Anton Maslaks si podle rozhodnutí odpykají osm let ve věznici s nejpřísnějším režimem. Podle soudu se dopustili těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví.

„Rány byly devastující a opakované. Obžalovaný Lukjanovs nejednal v afektu. O něm se u obžalovaného Maslakse nedá už vůbec hovořit. Při takovém způsobu útoku na hlavu si museli být vědomi, že mohou způsobit přinejmenším vážné zranění,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Michal Hodoušek.  

Soud vyšel obviněnému Lukjanovsovi vstříc pouze v tom, že ho poslal na osm let za mříže, stejně jako jeho krajana. Jedná se o trest na samé spodní hranici sazby, která činí osm až šestnáct let. Vrchní soud zároveň zamítl požadavek státního zastupitelství, aby jednání Lotyšů hodnotil jako vraždu.

„Skutkové závěry soudu prvního stupně jsou naprosto správné. Kvalifikace vraždy je naprosto nepřípadná,“ zdůraznil Hodoušek.

Podle rozsudku je naprosto na místě i vyhoštění cizinců na deset let a povinnost zaplatit odškodné 650 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Byla to nutná obrana

V případu surového napadení v linkovém spoji rozhodl na začátku letošního ledna senát Městského soudu v Praze. Podle tohoto rozsudku se jednalo o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, Lukjanovse za to poslal soud na deset let za mříže, jeho krajan odešel z jednací síně s trestem o dva roky kratším. 

Verdikt Pobalťané spolu s obhájci napadli a odvolali se k Vrchnímu soudu v Praze. Podle jejich argumentace šlo o nutnou obranu, nanejvýš například o ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Státní zástupkyně útok původně žalovala jako vraždu a proti rozsudku se taktéž odvolala.

„Svědci hodnotí útok jako brutální, nepřiměřeně dlouhý a zbytečný,“ uvedla státní zástupkyně. Podle ní Lukjanovs bil oběť pěstmi do hlavy, jeho společník útočil loktem, i když se muž již nebránil. „Je nutno jednoznačně dospět k závěru, že se dopustili vraždy v úmyslu nepřímém,“ argumentovala žalobkyně.

S jejími závěry nesouhlasí obhajoba, „Konflikt měl dvě fáze, verbální a fyzickou. Poškozený v autobuse plném lidí vytáhl plynovou pistoli a vystřelil. Bylo to nepřiměřené a zbytečné. Můj klient se jej snažil odzbrojit a zpacifikovat. Jednal tak v nutné obraně,“ řekl Jan Polesný, advokát Olegse Lukjanovse.

Ten proto navrhl, aby soud jeho klienta v plném rozsahu zprostil obžaloby a osvobodil. Podobně argumentoval i obhájce druhého Lotyše. „Celá situace spočívá v tom, co bylo na úplném začátku incidentu, který vygradoval na zcela jinou úroveň,“ sdělil Denis Kašicin, Maslaksův advokát.

I on uváděl, že by jeho klient měl být zproštěn viny, protože jednal v mezích nutné obrany. „Omlouvám se za tragickou situaci. Kdyby tam nebyla pistole, nestalo se to,“ řekl na závěr Lukjanovs v slzách. „Chci, abyste zhodnotili situaci, v níž jsem se ocitl. Chtěl jsem ho pouze odzbrojit,“ uvedl Maslaks.

Tragédie na lince 244

Napadení v autobuse na lince 244 se odehrálo loni 13. března krátce po třetí hodině na Strakonické ulici poblíž Barrandovského mostu. Olegs Lukjanovs podle obžaloby vyprovokoval s jednapadesátiletým pasažérem nejprve slovní potyčku, která záhy přešla do fyzického střetu.

Cestující se chtěl bránit plynovou pistolí, Lotyš muži levačkou ruku se zbraní zablokoval, při strkanici vyšla rána. Pravačkou poté cizinec zasadil oběti sérii nejméně dvanácti ran pěstí do hlavy. Do napadání se poté zapojil také druhý cizinec, který oběť mimo jiné zašlápl a tloukl i v okamžiku, kdy se již nebránila.

Poblíž stanice Lihovar autobus zastavil, Lotyši vystoupili a zamířili na ubytovnu, kde byli později zatčeni. Napadeného odvezla záchranka s vážným poraněním mozku do nemocnice. Navzdory snaze lékařů cestující loni v červenci zemřel.

„Je to tragédie i pro moje děti i pro Antona Maslakse, mého příbuzného. Věřím ve spravedlnost, že se soud v tom vyzná. Měl jsem v očích bolest, bil jsem ho, jen dokud jsem mu nevzal zbraň,“ hájil se Lukjanovs. Toho již dříve policie vyšetřovala mimo jiné pro napadení družky anebo strkanice s ochrankou v obchodě.

„Nechtěl jsem ho zabít,“ tvrdil po dopadení Maslaks. U městského soudu dokonce tvrdil, že chtěl ochránit ostatní cestující před agresivním mužem. „Nikdy nebyl agresivní, zbraň si pořídil pouze na svou ochranu,“ řekli příbuzní o oběti.

Napadení pasažéra zachytily kamery uvnitř autobusu:

14. března 2018