Opilá žena ubodala svého hostitele, za vraždu si odpyká deset let

  • 14
Za vraždu poslal Vrchní soud v Praze do vězení na 10 let sedmatřicetiletou Dianu Bednárskou. Žena podle obžaloby loni v polovině ledna při alkoholové pitce ubodala svého staršího kamaráda v jeho bytě. Muž zraněním na místě podlehl.

Verdikt je pravomocný. „Okolnosti případu nehovoří ve prospěch obžalované, vyhlídky na její resocializaci nejsou dobré. Trest byl uložen na samé spodní hranici sazby, není nepřiměřeně přísný, nejsou zde dány podmínky pro jeho mimořádné snížení,“ zdůvodnil středeční rozhodnutí soudce Martin Zelenka.

V tomto případě v první instanci již loni na podzim rozhodl senát Městského soudu v Praze. Ten Bednárskou poslal na 10 let do věznice s nejpřísnějším režimem. Trest padl na samé spodní hranici příslušné sazby. Obhajoba verdikt napadla ve výroku o trestu.

„Obžalovaná považuje trest za nepřiměřeně přísný, je přesvědčena že k nápravě postačí trest mírnější,“ argumentovala dnes obhájkyně. Ta zdůraznila, že její klientka v době činu byla značně opilá, stejně jako její hostitel.

„Nelze vyloučit, že činu předcházelo napadení obžalované poškozeným,“ zdůraznila advokátka. Ta také uvedla, že obviněná činu lituje a omluvila se pozůstalým. „Je mi líto smrti mého kamaráda. Tím nejhorším trestem je vina, kterou si ponesu do konce života,“ sdělila obžalovaná.

Také zopakovala, že si nepamatuje přesně to, co se v osudný moment odehrálo. „Má závislost na alkoholu mne dohnala. Po propuštění se nedotknu alkoholu, jsem ochotna podstoupit jakoukoliv léčbu. Čas bohužel nemohu vrátit,“

„Rozsudek městského soudu je zákonný a přiměřený. Obžalovaná zasadila 24 ran, nebylo prokázáno žádné napadení ze strany poškozeného. Lítost sice vyjádřila, ale tím způsobem, že si nic nepamatuje, takže ji nelze přeceňovat,“ uvedla naopak státní zástupkyně Kateřina Boudová.

Krvavá pitka

Osudný konflikt se odehrál před půlnocí 15. ledna 2020 v jednom z bytů na Proseku. Diana Bednárská zašla za svým o 26 let starším známým, někdejší leteckým mechanikem, který v minulosti pracoval také pro vládní letku.

Popíjení vodky a vína gradovalo útokem kuchyňským nožem, podle žaloby návštěvnice muži zasadila čtyři rány do hrudníku a další dvacítku do zad. 

Po ataku usnula na místě činu, brzy ráno 16. ledna se probrala vedle bezvládného těla a zavolala na tísňovou linku. „On je prostě bezvládnej,“ řekla tehdy operátorce. Policie mladou ženu krátce poté zatkla. Podle znalců v době činu byla těžce opilá, měla v krvi 3,25 až 3,90 promile alkoholu.

Během hlavního líčení u městského soudu loni na podzim žalobkyně navrhla soudu zvážit zpřísnění kvalifikace činu jako vraždy spáchané zvlášť surovým či trýznivým způsobem. Obžalované by tak hrozilo 15 až 20 let. Soud se však s tímto názorem neztotožnil.