Obžalovaný Hui Zhong (Chuej Čung) u Městského soudu v Praze (8. 7. 2019) | foto: iDNES.tv

Soud uzavřel 21 let starou kauz vražd Číňanů, obžalovaného viny zprostil

  • 2
Dva Číňané zemřeli po zásazích ze samopalu na jaře před 21 lety v panelákovém bytě na Opatově. Dnes senát Městského soudu v Praze zprostil viny čtyřiapadesátiletého podnikatele Huie Zhonga, který byl obviněn z dvojnásobné vraždy. Verdikt není konečný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Zároveň s osvobozujícím výrokem byl Hui Zhong také propuštěn z vazby.

„Nebylo prokázáno, že tento čin spáchal obžalovaný. Pravdivý a skutečný stav se v této trestní věci nepodařilo zjistit a prokázat. Soud v této věci rozhodoval již poněkolikáté,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Helena Kutzlerová.

Na základě nepřímých důkazů, hlavně některých svědeckých výpovědí, navrhla státní zástupkyně uznat cizince vinným ze dvou vražd. „Svědci viděli u obžalovaného střelnou zbraň,“ argumentovala mimo jiné žalobkyně Hana Vlášková.

Svědci z čínské komunity i Češi podle státní zástupkyně potvrdili také to, že Hui Zhong měl dluhy a z Prahy po vraždách náhle odjel. „Svědek, který obžalovaného potkal v Číně, potvrdil, že ten o svém stíhání v Česku věděl,“ sdělila v závěrečné řeči Vlášková.

Státní zástupkyně navrhla uložit za dvojnásobnou vraždu trest při dolní polovině trestní sazby, ta podle zákona, platného v roce 1998 činila 12 až 15 let. „Vina obžalovaného je zcela prokázána,“ uzavřela své vystoupení státní zástupkyně.

Naopak zprostit viny svého klienta navrhli oba jeho obhájci. „Tento případ je specifický tím, jak dlouhá doba uběhla od spáchání trestného činu. To též ovlivnilo také důkazy, které bylo možné provést,“ tvrdil advokát Robert Kučera.

Ani jeden z důkazů podle obhájce jeho klienta nespojuje s vraždami na Opatově. „Je zde příliš mnoho dalších podezřelých. Je to ale unikátní příležitost napravit pochybení orgánů činných v trestním řízení v dřívější době,“ shrnul advokát Kučera a navrhl Huie Zhonga zprostit viny a propustit z vazby.

„Opětovně odmítám žalobu, po dobu, co jsem pobýval v Česku jsem se nedopustil žádného trestného činu, nezabil jsem. Obžaloba byla postavena na lživých svědectvích. V mé nepřítomnosti soud nemohl zjistit celou pravdu ,“ řekl na závěr v emotivním vystoupení jednání obviněný.

Smrtící automat

Dva Číňani, zabití pěti ranami ze samopalu ráže vz. 61 Škorpion 7,65 mm, se našli v opatovském paneláku na začátku června 1998. K vraždám podle vyšetřovatelů došlo 29. května téhož roku. V době nálezu těl Hui Zhong již nebyl v Praze.

Kriminalisté ho podezírali na základě nepřímých důkazů. Huie Zhonga Městský soud v Praze odsoudil v nepřítomnosti roku 2000 na 12 let za dvě vraždy, verdikt potvrdil i odvolací soud. Justice vystavila také mezinárodní zatykač. Na jeho základě byl Číňan do Prahy vydán letos na jaře z Tokia.

Celý proces na žádost obhajoby proběhl znovu, od července před trestním senátem defilovala řada znalců a všichni dosažitelní svědci. 

Motivem likvidace mohly být dluhy, vyřizování podnikatelských účtů, za vším ale mohla stát i obávaná Hlava hada-čínská mafie. Jeden za zastřelených cizinců se totiž údajně podílel na pašování krajanů do Německa. „Mrtvý měl strach z mafie,“ zaznělo v jedné výpovědi.

Hledání odpovědí

„V čínské komunitě se říkalo, že šli zabít jen jednoho, ten druhý zemřel jako svědek,“ sdělil například do protokolu další vyslechnutý. Podle dalších výpovědí Hui Zhong, který v ČR podnikal, hrál čínské kasino a měl dluhy.

Obviněný podle výpovědí vlastnil i zbraň. „Měl pistoli běžné velikosti anebo malý samopal,“ řekl na policii muž, který Huie Zhunga ubytovával. U soudu však popřel vědomost o tom, že jeho bývalý podnájemník vlastnil samopal.

Ze svědecké ohrádky též zazněly informace o tom, jaký rozruch vzbudily vraždy v čínské komunitě. „Když se potkají Češi, zeptají se toho druhého, jak se má. Když se potkají Číňané, řeknou si, kdo byl zavražděn,“ pravil jeden Číňan.

8. července 2019