Měl jsem vztek na celý svět, vysvětlil mladík ubodání bezdomovce

  • 10
Sérií ran nožem usmrtil loni v říjnu podle žaloby dvacetiletý realitní makléř Ondřej Kos staršího bezdomovce u Botiče ve Vršovicích. Kauzu začal projednávat senát Městského soudu v Praze. Mladíkovi za vraždu hrozí 15 až 20 let, nebo i výjimečný trest.

Frustrovaný, rozlobený na celý svět a s dávkou alkoholu i antidepresiv v krvi se Kos v noci na 26. října 2019 potloukal ulicemi ve Vršovicích. Pak zabočil na temnou stezku u Botiče do míst, kde nocoval člověk bez přístřeší.

„Z nezjištěných důvodů poškozeného obžalovaný napadl nožem s čepelí o délce devět centimetrů devatenácti bodnými ranami do hlavy,“ popsal fatální napadení státní zástupce Jiří Valsamis.

Údery inkasovala oběť také do krku, zad a rukou. „Byl drobný, takové tintítko,“ popsali znalci oběť.

Následkem velké ztráty krve napadený umíral několik minut osamocen a bez pomoci. „Přitom vnímal napadení, prožíval strach o svůj život,“ zdůraznil žalobce, podle kterého šlo o vraždu spáchanou zvlášť surovým či trýznivým způsobem.

Kos z místa činu odešel domů, aniž krvácející oběti zavolal pomoc.

Krátce po činu matka obviněného zavolala na tísňovou linku 158. Kosa pak doma brzy ráno 26. října zatkli policisté.

„Choval se apaticky, ležel,“ popsal zadržení protokol. Hlídky poté pátraly po oběti. Bezdomovec ale už nežil. Kriminalisté jej později identifikovali a našli i jeho příbuzné.

Temnota ho lákala

Kos v zásadě vražedný útok doznal. Popsal, že se 25. října střetl s bývalou přítelkyní, což ho stresovalo. Poté zašel do práce a školy a sešel se s další známou.

S ní zašel do baru, kde kromě jiného vypil pivo a několik vodek s martini. Když u něj pak dívka odmítla přenocovat, Kos si dal ještě drink a vydal se na svou fatální cestu k Botiči.

„Místa, kam nevede cesta, mne lákají. Osvobozují od stresu,“ řekl mimo jiné při výslechu.

Ve ztemnělém koutě na levém břehu mu zkřížil cestu probuzený bezdomovec. „Ptal se, co tady chci. Pořádně jsem na něj ani neviděl, ani nevím, jak vypadal,“ sdělil soudu mládenec. Bezdomovec se ho prý dotýkal, snad na límci nebo rukou.

„Asi jsem si to špatně vyložil,“ řekl obviněný. Vytáhl nůž, který často nosil v kapse a zaútočil, mířil hlavně na hlavu a ramena. „S napadením jsem přestal, až když ležel. Pomoc jsem nevolal, nevěděl jsem, jaké škody utrpěl,“ sdělil soudu Kos.

Po ataku se cítil unaveně. Když přišel domů, matka si všimla, jak moc je potřísněn krví. Kos se před činem léčil s problémy s pervitinem. Psychiatr mu předepsal i antidepresiva kvůli frustraci a depresím.

„Měl jsem vztek na celý svět,“ popsal své problémy Kos. Údajně měl i vražedné myšlenky.

Marná obrana oběti

„Všechna poranění vznikla zaživa. Poranění na pravé ruce poškozeného jsou charakteristická pro sebeobranu,“ uvedli ve znaleckém posudku soudní lékaři. Rány do krku byly vedeny velkou intenzitou. Smrt podle expertů nastala několik minut po napadení důsledkem šoku z krvácení.

„Bylo jasné že poškozený byl při vědomí. Smrt lze hodnotit jako trýznivou,“ shrnuli soudní lékaři. Oběť podle znalců nebyla pod vlivem drog či alkoholu. Vzhledem k ničivému charakteru poranění není ani jisté, zda by napadeného zachránil rychlý zásah lékařů.

U soudu zaznělo, že zavražděný měl sice v minulosti několik střetů se zákonem, šlo však o drobnější přestupky. Naposledy před sedmi lety dostal podmínku za podvod. Hlavní líčení předsedkyně senátu odročila na polovinu července.