Zóna bez segwayů. Praha instaluje stovky nových značek | foto: iDNES.cz

Polovina půjčoven zavřela, od soboty se v Praze mohou pokutovat segwaye

  • 66
V některých lokalitách v Praze začne od soboty definitivně platit zákaz vjezdu vozítkům segway. Nové dopravní značky strážníkům dovolí pokutovat řidiče vozítek za porušení vyhlášky. Již nyní polovina půjčoven v Praze skončila.

V sobotu bude umístěna poslední z 610 značek hlásajících „Zákaz vjezdu osobních přepravníků“ a vyznačující hranici zóny, za kterou vozítka nesmí.

Zákaz vozítek v určitých lokalitách Prahy sice platil od července, ale kvůli chybějícím značkám nemohli strážníci řidiče segwayů za porušení vyhlášky pokutovat (více jsme psali zde). To se od soboty změní.

Kam v Praze nesmí segwaye

„Za přestupek mohou strážníci udělit na místě blokovou pokutu do výše dvou tisíc korun, nebo přestupek oznámit správnímu orgánu. Řešení přestupků je zcela v kompetenci strážníka na místě,“ uvedl mluvčí městské policie Jan Čihák.

Turisty budou strážníci informovat pomocí informačních letáků umístěných v hotelech, na letišti a dalších místech.

Přestože se měl zákaz týkat pouze památkové rezervace, budou značky umístěny na území Prahy 1 až 8. První se objevila 25. listopadu na Hradčanech.

Zavřela se už polovina půjčoven

Změny se dotkly několika podnikatelů provozujících vyhlídkové projížďky. Několik jich už muselo provoz ukončit.

“Zákaz jsme začali pociťovat na tržbách od srpna 2016. Od této doby se tržby snížily ve většině půjčoven na třetinu a do tohoto týdne skončila více než polovina agentur a bylo zrušeno více než sto pracovních míst,“ popisuje situaci výkonný výbor Asociace segway ČR.

Upozorňuje také, že zákaz se kromě segwayů dotkne všech vlastníků jednokolek, dvojkolek a podobných dopravních prostředků.

S ministerstvem dopravy bude asociace dále řešit interpretaci zákona, který umožňuje vymezit obcím jen místa, kde bude provoz regulován, nikoliv celá území, jako tomu je nyní v Praze.