(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Pražský starosta vrátil medaili svazu bojovníků kvůli ocenění Ondráčka

  • 111
Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) vrátil pamětní medaili, kterou dostal od Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), jejímž je i členem. Důvodem je, že svaz před čtrnácti dny udělil medaili také komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi.

„Ve svazu jsou fajn lidi, veteráni, zapálení pro věc, historici, odborníci. Ale tenhle svaz vede jakýsi pan Vodička, který se rozhodl dát medaili soudruhovi Ondráčkovi. Komunistickému policistovi, který v listopadu 1989 mlátil lidi na Národní třídě,“ komentoval Vondra ve svém příspěvku na sociální síti a připomněl tak Ondráčkovu minulost, kdy jako příslušník Pohotovostního pluku VB zasahoval na demonstraci.

Radek Vondra, jež medaili získal od regionální buňky ČSBS v Praze 14 před čtyřmi lety, ji tak vrátil. „Je mi to líto, ale ať si udělají pořádek ve svém vedení a medaile dávají těm, kdo to se svobodou myslí skutečně vážně,“ vyjádřil sem.

25.října 2018 v 21:54, příspěvek archivován: 05.listopadu 2018 v 12:58

Tak jsem dneska poprvé v životě vrátil medaili. Docela pěknou, kovovou, se stužkou. Společně se Svazem bojovníků za svobodu pořádáme na Čtrnáctce pravidelně vzpomínkové akce k výročí 1. a 2. světové války. Ve svazu jsou fajn lidi, veteráni, zapálení pro věc, historici, odborníci. Ale tenhle svaz vede jakýsi pan Vodička, který se rozhodl dát medaili soudruhovi Ondráčkovi. Komunistickému policistovi, který v listopadu 1989 mlátil lidi na Národní třídě. Těch demonstrací jsem se jako student taky účastnil a za svobodu bojoval. Ale na druhý straně než Ondráček. Mít s ním stejnou medaili fakt nechci.
Tak jsem ji dneska i s krabičkou Bojovníkům za svobodu vrátil a můžou ji dát někomu jinýmu. Je mi to líto, ale ať si udělaj pořádek ve svým vedení a medaile dáváj těm, kdo to se svobodou myslí skutečně vážně.

Český svaz bojovníků za svobodu začali od konce roku 2016 opouštět někteří členové právě kvůli bývalému členovi KSČ a také současnému předsedovi Jarloslavu Vodičkovi. Odešel například válečný veterán od Tobrúku Pavel Vránský a další, kteří založili spolek nový.

Vondra ale Jaroslava Vodičku dle svých slov nezná a nikdy se s ním nesetkal.

„Pana Vodičku jsem nikdy neviděl, neznám ho a dozvěděl jsem se o něm až dodatečně,“ řekl závěrem Vondra.

Redakce iDNES.cz kontaktovala i mluvčího Českého svazu bojovníků za svobodu Vladislava Kučíka. „Jde o osobní záležitost Vámi jmenovaného starosty. ČSBS se k ní nebude nijak vyjadřovat,“ sdělil pouze.