Praha v tramvajích nasazuje nový hlas. Bude to dlouhá jízda, těší se Vondráček

  12:01
Už v pondělí bude cestujícím v pražských tramvajích hlásit zastávky nový hlas. Dagmar Hazdrovou po téměř 30 letech střídá Jan Vondráček. „Nejspíš to bude dlouhá jízda,“ říká zkušený herec a dabér. Jeho práce ale zdaleka nekončí, nyní bude v rozhlasovém studiu nahrávat hlášení do linek autobusů.
Dagmar Hazdrová provázela svým hlasem cestující v pražských tramvajích a...

Dagmar Hazdrová provázela svým hlasem cestující v pražských tramvajích a autobusech téměř 30 let. Štafetu po ní na podzim 2022 přebírá herec a dabér Jan Vondráček. | foto: Dopravní podnik Praha

Změna nastane s prvním ranním výjezdem všech pražských tramvají v pondělí 9. ledna. Nový hlas budou technici Dopravního podniku nahrávat do odbavovacích a informačních systémů tramvají v průběhu nedělní noci. Dosavadní hlas Dagmar Hazdrové si tak v tramvajích mohou cestující poslechnout už jen o tomto víkendu.

„Zažil jsem již mnoho různých premiér. Od těch divadelních, filmových, televizních, rozhlasových, hudebních až po vylisované CD nějaké audioknihy. A tohle je vlastně taky taková premiéra. Tentokrát tramvajová. Taková audiokniha, která se mi nejspíš sama vylisuje do hlavy, protože tramvají jezdím téměř denně a tenhle přehrávač asi jen tak vypnout nepůjde,“ říká herec a dabér Jan Vondráček.

„V divadle nebo v kině se to většinou pořádně rozjede až po premiéře. Tady se to bude muset nejdřív rozjet, aby ta premiéra vůbec byla. A pak to bude nejspíš hodně dlouhá jízda. Tak jen doufám, že se ta dlouhohrající deska lidem neomrzí a přijmou ji jako zpěv ptáků na polích, kvákání žabáků u rybníka, či výstražné štěkání sousedovic psa, které už člověk pomalu nevnímá, ale k životu potřebuje,“ dodává.

Vondráček se stal novým hlasem pražské MHD poté, co loni uspěl ve výběrovém řízení. Ve finálním výběru ho v anketě nakonec zvolili sami cestující, v anketě dopravního podniku dostal přes 60 procent hlasů, hlasovalo pro něj asi 124 tisíc cestujících.

Zastávky v pražských tramvajích a autobusech nově ohlásí dabér Vondráček

Na postu vystřídá Dagmar Hazdrovou, která cestující svým hlasem provázela téměř 30 let.

„Profesionální hlas paní Hazdrové, za nímž se skrývá neobyčejně zajímavý příběh statečné ženy, nás provázel při cestování pražskou MHD téměř 30 let. Za její práci pro Prahu a Pražany jí velice děkuji, stejně tak za její pomoc při výběru hlasu jejího nástupce,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Jak si budete zvykat na nový hlas v pražské MHD?

celkem hlasů: 792
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 14. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

Přes 10 tisíc hlášení

Vondráček, mimo jiné také hlas barmana Vočka ze seriálu Simpsonovi, tak musel, nebo ještě bude muset, nahrát celkem 10 567 hlášení. V příštích týdnech čeká namluvení městských autobusových linek, které by se měly objevit v průběhu jara.

„Jeho úkolem je namluvit všechna dopravní a provozní hlášení a názvy autobusových, trolejbusových a tramvajových zastávek využívaných na městských i příměstských linkách v rámci systému PID včetně tzv. přeshraničních linek,“ uvádí dopravní podnik.

10 567

tolik hlášení musí nový hlas pražské MHD a příměstských linek v podobě Jana Vondráčka nahrát.

Ve výsledné sestavě v dopravním prostředku navíc musí znít co nejpřirozeněji.

Pořizování nahrávek bylo rozděleno do tří balíků. První skupinu tvoří dopravní a provozní hlášení pro autobusové a tramvajové linky v rámci celého systému Pražské integrované dopravy (PID) a názvy tramvajových zastávek v Praze, každá ale dvakrát – jednou s intonací ukončenou, tzv. do tečky a jednou neukončenou, tzv. do čárky kvůli tomu, že výsledná podoba hlášení, jak ji slyší cestující v dopravních prostředcích, se skládá z jednotlivých slov, slovních spojení a číslovek. První balík tak tvořily cca dva tisíce nahrávek.

Druhý balík jsou pak názvy autobusů (1 315 nahrávek) a poslední, největší skupinou jsou autobusové nahrávky mimo území Prahy (7 256 nahrávek).

Tusarova vs. Tuzarova ... a Radhošťská

Každá nahrávka pak prošla kontrolou lingvistky a fonetičky Veroniky Štěpánové.

„Vzhledem k tomu, že pan Vondráček je velký profesionál, který má už s podobnou, poněkud specifickou, prací zkušenosti, mám k jeho nahrávkám jen minimum připomínek a jedná se většinou pouze o detaily jako např. mírné zkrácení některé samohlásky, čehož by si běžní posluchači ani nevšimli, tím méně v hlučném prostředí dopravního prostředku. Myslím, že máme také podobnou představu o ‚ideální‘ výslovnosti, které se snažíme přiblížit,“ uvedla Štěpánová.

Vondráček a Simpsonovi nebo Mentalista

Jan Vondráček má za sebou nespočet dabingových rolí, ty nejznámější jsou ale patrně dvě - postava hospodského Vočka z amerického seriálu Simpsonovi a role Patricka Janea v seriálu Mentalista.

Připomněla, že problémy mohly nastat zejména při výslovnosti názvů cizího původu, jako například zastávky Park Maxe van der Stoela, či název zastávky Tusarova. Tu ve studiu nahráli v obou variantách se „s“ i se „z“.

„V současnosti slýchají cestující v tramvaji podobu [tuzarova]. Část z nich je na ni jistě zvyklá, a proto jim bude případná změna vadit, zaznamenali jsme však jak v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR, tak v DPP stížnosti, že jde o chybu a ‚správně‘ má být [tusarova]. Ať se tedy v DPP rozhodnou pro kteroukoli z podob, vždy budou někteří nespokojeni,“ dodává lingvistka.

Samotný Jan Vondráček ale přiznal, že zatím největší problémy mu dělal jiný název. „Neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně,“ dodal.

Hlášení stanic: první pokusy v 50. letech

Hlášení stanic původně v MHD vůbec nebylo. První pokusy začaly až v 50. letech 20. století, kdy je do mikrofonu hlásil řidič. První kazetové přehrávače se pak v tramvajích objevily v roce 1987. O rok později zahájil DPP první pokusy s digitálními hlásiči, v roce 1995 byl první celoplošně zaveden v metru.

V autobusech a tramvajích se objevily v roce 1996. Dagmar Hazdrová je nahrávala právě od tohoto roku, loni se rozhodla s nahráváním skončit. V březnu se stala čestnou občankou Prahy.

Svůj hlas má i každá ze tří linek pražského metra. Na lince A hlásí názvy stanic a další pokyny Světlana Lavičková, na lince B zní hlas zesnulé Evy Jurinové, hlášení na lince C namluvil Tomáš Černý. Nově se staví linka metra D, která má vést z Pankráce do Písnice.

(ČTK)

Hlas Jiřího Vondráčka:

Autor:
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...